image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Bendien-Smits
Luchtfoto. Binnenstad. Holtjesstraat. Bendien's Confectiefabrieken nv aan de Holtjesstraat en de Prinsenstraat. In 1969 vond er een fusie plaats met Kleding industrie H. Smits en Co. nv en werd de officiële naam Bendien's en Smits' Kledingbedrijven bv. In de praktijk werd het bedrijf echter Bendien-Smits genoemd.

Winkeliers Tuinstraat
Tuinstraat. Vanaf het fabriekscomplex van Bendien-Smits aan de Prinsenstraat, links in het midden in beeld, loopt eronder, van de afslag naar de Holtjesstraat, de Tuinstraat naar beneden richting de spoorwegovergang, toen nog aan de Tuinstraat, ter hoogte van Dansschool Veenstra.

Kolkschool
Bornerbroeksestraat. Onderaan is vanaf de Tuinstraat de afslag naar rechts in de Kolkstraat, die eindigt bij de Kolkschool aan de Bornerbroeksestraat.

HobNob-jongerencentrum
Kolkstraat. Onder het fabriekscomplex van Bendien-Smits aan de Holtjesstraat is nog geheel onderaan in het midden het latere HobNob-jongerencentrum aan de Kolkstraat 38 te zien, op de hoek van de Tuinstraat. Het gaat om de tricotweverij van de N.V. Altrico, met de twee puntdaken met doorschijnend glaswerk in de dakpunten en met een schoorsteen.

N.V. Altrico
In dat oorspronkelijke fabriekspand, heeft voorheen tot 1965 de N.V. Altrico gezeten (v/h F. Teutelink & Co en daarvoor, vanaf ongeveer begin 1900, Tricotfabriek Teutelink & Co.) Tricotweverij Altrico beëindigde in 1965 de productie van tricots. In 1970 brandde het pand volledig af en moest HobNob verhuizen naar de voormalige meubelfabriek Makkinga aan de 2e Westerdokstraat, later de Henri Dunantstraat.

1e Kolkdwarsstraat en 2e Kolkdwarsstraat
Tegenover de N.V. Altrico is de afslag naar de 1e Kolkdwarsstraat naar woningen die aan het eind grenzen aan het fabriekscomplex van Bendien-Smits. Net voorbij deze afslag is rechts de afslag naar de 2e Kolkdwarsstraat.

Molenkampskerk
Molenkampspark. Rechtsboven het fabriekscomplex van Bendien-Smits aan de Holtjesstraat, is in de Molenkampspark de Molenkampskerk nog te zien, ter hoogte van de afslag van de Bavinkstraat. Deze kerk is er in 1910 neergezet en in 1971 afgebroken.

Badhuis
Hofstraat. Het hoge gebouw linksboven, met erachter het Landgoed Huize Almelo, is het gemeentelijke badhuis aan de Hofstraat, voorheen dienend als Rijks HBS.

Textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr.
Fortstraat. De schoorsteenpijp rechts van het badhuis is van het fabriekscomplex van de textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr. (leerlooierij) aan de toenmalige Fortstraat.

Stadskerk De Bleek
Bleekweg. Rechts van de schoorsteen van Gast, met het grijze puntdak, staat stadskerk de Bleek (Bleekkerk) aan de Hofstraat 1.
Fysieke bijzonderheid: Zwart Wit
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Holtjesstraat 16
Almelo, Prinsenstraat
Identifier:NL-AmlHA_700_17_049
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.