image/svg+xml

Winkeliers Marktstraat

Winkeliers Marktstraat

Omschrijving:Marktstraat. Het zicht is op winkeliers en bedrijven uit de jaren tachtig aan de rechterzijde van de Marktstraat vanaf de Boompjes, richting de Waag. Ten tijde van de foto, nog voor de grote sanering eind jaren tachtig tot de begin jaren negentig, was het een echte winkelstraat, inclusief de aanwezigheid van het huis van bewaring aan de Marktstraat 7 aan de westelijke zijde van de straat links verderop, echter buiten beeld.

Bedrijven links van het Huis van bewaring
Marktstraat. Links van de gevangenis zaten ook diverse bedrijven, zoals Drukkerij-Uitgeverij Aurora aan de Marktstraat 9-11, met links ervan (jaren zeventig) Vogelsang Auto-onderdelen bv aan de Marktstraat 13. De ingang was aan de Boompjes 30. Veel later (2013) is dit bedrijf onder de naam Leoparts Almelo bv verhuisd naar de Schoolstraat 100a. Thans 2020 heet dit bedrijf Fource Automotive Almelo.

Vroom en Dreesmann (V&D)
Oude Markt. Aan het eind van de Marktstraat is Vroom en Dreesmann (V&D) aan de Oude Markt 1, op de hoek van de Waag te zien.

Hilgen en Zoon
Marktstraat. Vanaf het nog te restaureren hoge monumentale pand van Hilgen en zoon, dat achter in de straat mocht blijven staan aan de Marktstraat 4, t.w. het pand met de rode dakpannen, moesten de winkeliers wijken vanaf de naastgelegen rijwielstalling De Markt, tot aan het pand op de voorgrond rechts. Hier is alles verdwenen, ten behoeve van nieuwbouw van appartementen. Zelfs links van Hilgen en Zoon is op de hoek van de Schuttenstraat een groot appartementencomplex gebouwd, op de plaats waar voorheen jarenlang kapsalon H.E. Rhebergen & Zn. heeft gezeten.

Rijwielstalling De Markt
Marktstraat. Deze openbare stalling was gevestigd direct rechts van Hilgen en zoon en zou als eerste in de rij winkeliers worden gesaneerd. Exploitatie door de heer Gerrit Bekhuis, later aan de Waag, ter hoogte van het Waagplein.

Fijnslijpinrichting Tegeler
Marktstraat. Iets verderop, rechts van de rijwielstalling zat Fijnslijpinrichting Tegeler aan de Marktstraat 10. Eigenaar was H.J. Tegeler. Begin jaren tachtig verhuisde deze slijperij van de Hagengracht hier naartoe, wegens een grote stadssanering aan de westkant van de Hagengracht 10, het oude adres. Nu werden ze er opnieuw mee geconfronteerd.

Elektronicahuis (Nijhuis)
Marktstraat. Naast de Fijnslijpinrichting zat het Elektronicahuis van Nijhuis aan de Marktstraat 12. Na het faillissement van deze elektronicawinkel ging de klandizie over naar elektronicahuis Explorer aan de Boddenstraat.

Juwelier fa. W. Brans
Marktstraat. Naast het Elektronicahuis zat juwelier fa. W. Brans aan de Marktstraat 14.

Finata Bank nv
Marktstraat. Daarna de Finata Bank nv aan de Marktstraat 16, met het witte uithangbord. Dit was een volledige dochter van de toenmalige AMRO Bank, die gespecialiseerd was in persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en huurkoop in de particuliere sector, ook veelal via bemiddeling van o.a. automobielbedrijven.

't Bruidshuis
Marktstraat. Naast de Finata zat 't Bruidshuis aan de Marktstraat 18, ongeveer in het midden, in het witte pand.
Periode:1/1/1985-1/1/1986
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Foto Bert Klifman
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boompjes
Almelo, Marktstraat 9-11
Almelo, Marktstraat 4
Almelo, Marktstraat 7
Almelo, Marktstraat 10
Almelo, Marktstraat 12
Almelo, Marktstraat 13
Almelo, Marktstraat 14
Almelo, Marktstraat 16
Almelo, Marktstraat 18
Identifier:NL-AmlHA_600_71_100
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.