image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Casper Molmans
Grotestraat Noord. Geheel links, op de hoek van de steeg de Götte, staat de zaak van Casper Molmans aan de Grotestraat 14-16, een winkel voor o.a. campingartikelen, tenten, speelgoed, sjoelbakken en oorspronkelijk fietsen. Veel later, in de jaren zeventig, zou hier Twente Sport komen.

Fa. K.J. Biesemaat
De Götte. Direct links, in de steeg de Götte zelf, met de geparkeerde auto, zat een paar meter verderop fietsenmaker Klaas Biesemaat, die voor de jaren '60 ook zaken deed voor Casper Molmans. Op 25 februari 1955 opende hij een zaak aan de Oranjestraat 46 en heeft daar tot minstens 1975 zaken gedaan.

't Hoedenhuis Dechesne
Grotestraat. Op de andere hoek van de steeg de Götte is 't Hoedenhuis Dechesne, zo omstreeks eind jaren vijftig, gevestigd aan de Grotestraat 18. Voorheen zat hier hoedenwinkel Klein Robbenhaar. In vroegere tijden, vanaf 1812 opgericht, zat hier tot ongeveer de jaren twintig de firma W. Lepelman, eveneens een hoedenwinkel. In 1980 zat hier Het Mantelhuis.

Hoogenbosch schoenen
Grotestraat. Rechts van de hoedenwinkel loopt de steeg de Kerkengang, die grenst aan de Grotestraat 20, waar omstreeks 1958 Hoogenbosch schoenen gevestigd was. Hier heeft veel later in de tijd, tot ongeveer 2016 Boekhandel Almelo gezeten.

Modehuis Draper
Grotestraat. Verderop, bij het vertikale uithangbord, zat Modehuis Draper aan de Grotestraat 26. Daarvoor was dit De Goedkope Bazar, een galanterie, waar je tevens terecht kon voor ansichtkaarten. Modehuis Draper heeft aan de overkant aan de Grotestraat 29 in het voormalige pand van de fa. G. Willemsen, ijzerwaren en gereedschappen ook nog een ingerichte etalage gehad, voor de tijd dat discotheek 't Stuupke hier zijn intrede heeft gedaan. De ingang van de discotheek was direct rechts van de voormalige etalage van Draper.

Hotel Centraal
Kerkstraat. Het pand van Draper grenst aan hotel Centraal aan de Kerkstraat 2, waar later bar de Ossekop in zou komen en nog later eetcafé de Stadsherberg.

Juwelier Bruggeman
Grotestraat. Aan de rechterkant begint de Hagengracht, met op de hoek juwelier Bruggeman aan de Grotestraat 23.

Bioscoop Varossieau
Grotestraat. Naast de juwelier zit bioscoop Varossieau aan de Grotestraat 25.

Gebr. Kirch, dames- en herenconfectie
Grotestraat. Op de achtergrond is de dames- en herenconfectiezaak van de gebr. Kirch nv te zien aan de Grotestraat 30, op de hoek van de Kerkstraat. In ieder geval in de jaren vijftig zaten ze tevens aan de Grotestraat 28. Eigenaar was de Boer en stond bekend om zijn vele verkoopstunts. In 1972 is de Gebr. Kirch nv failliet verklaard, evenals de vestiging aan de Korte Bisschopstraat 14 te Deventer.

City Center
Grotestraat. De winkel van Kirch zou eind jaren zestig, nadat het al een tijdje leeg had gestaan, worden afgebroken ten behoeve van nieuwbouw aan de Grotestraat 30 van het winkelcomplex City Center in 1970, het eerste middenstandswarenhuis in Almelo. Er zouden ongeveer tien winkels in komen, met een buitenroltrap langs de voorzijde van het pand.

Winkeliers City Center
-Souterrain:
jongens- en meisjesboetiek, een platenshop Fresi Disco, met open discobar en een leeshoek met koffiezitje
-Begane grond:
een tijdschriftenkiosk en een dames- en herenmodezaak, later een baby-speciaalzaak Prénatal
-Eerste verdieping:
een haarboetiek City Hair, een koffieshop, een schoenenzaak en een parfumeriewinkel.
Tweede verdieping:
een Turks café-restaurant Lokanta (oorspronkelijk gepland een hotel-restaurant met verwarmd terras).

Winkeliers Grotestraat Noord
Juwelier-opticiën Kormelink
Grotestraat. Links van Kirch, echter buiten beeld, zat omstreeks 1972 juwelier-opticien Kormelink aan de Grotestraat 28.

G. Asmus, Pfaff-naaimachines
Grotestraat. Rechts naast Kirch is G. Asmus, Pfaff-naaimachines gevestigd aan de Grotestraat 32.

Hemmer optiek
Grotestraat.Verderop is de winkel van Hemmer optiek (later Hemmer Optometrie) nog te zien aan de Grotestraat 34, met de roze bril boven de deur.

Morselt mode
Grotestraat. Nog iets verder is de reclame van Morselt mode te zien aan de Grotestraat 42, op de hoek van het Hof van Gülick.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Foto Bert Klifman
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Götte
Almelo, Grotestraat 14-16
Almelo, Grotestraat 18
Almelo, Grotestraat 20
Almelo, Grotestraat 23
Almelo, Grotestraat 25
Almelo, Grotestraat 26
Almelo, Grotestraat 28
Almelo, Grotestraat 30
Almelo, Grotestraat 32
Almelo, Grotestraat 34
Almelo, Grotestraat 42
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hof van Gülick
Almelo, Kerkengang
Almelo, Kerkstraat 2
Identifier:NL-AmlHA_600_58_035
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.