image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Gedempte havenkom
Luchtfoto. Binnenstad. Havenkom aan het Marktplein. De havenkom is inmiddels gedempt tot aan het garagebedrijf van F.J. Schiphorst aan de Haven Noordzijde én aan de overzijde de N.V. van Heek-Scholco aan de Haven Zuidzijde.

Vervolgplannen verdere demping
Er zal nog meer volgen in de loop van de tijd, tot aan de brug in de Egbert Gorterstraat, onderin de foto.

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Egbert Gorterstraat. Geheel onderaan is een gedeelte van de fabriekscomplexen Holland en Java van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv aan de Egbert Gorterstraat 3, op de hoek van de Haven Zuidzijde te zien.

Brug Egbert Gorterstraat
Egbert Gorterstraat. Aan het eind van de Egbert Gorterstraat ligt de na de oorlog nieuw gebouwde hefbrug, met de vier witte pilaren. De oude brug werd opgeblazen. Voorbij de brug begint de kruising met de Haven Noordzijde en gaat de straat links over in de Brugstraat.

Stoomspinnerij Twenthe
Smitstraat. Boven de Egbert Gorterstraat ligt het fabriekscomplex van de Stoomspinnerij Twenthe aan de Smitstraat, tevens grenzend aan de Haven Zuidzijde.

N.V. Van Heek-Scholco
Haven Zuidzijde. Erboven ligt het fabriekscomplex van de N.V. Van Heek-Scholco aan de Haven Zuidzijde, op de hoek van de Smitstraat, met de fabriekspijp aan het eind van de gedempte havenkom.

Brandweerkazerne Haven Zuidzijde
Haven Zuidzijde. Boven het fabriekscomplex van Van Heek-Scholco bevinden zich nog de brandweerkazerne Haven Zuidzijde en de Dienst Gemeentewerken en Bouw- en Woningtoezicht.

Landbouwersbank
Erboven staat nog de hoge, langerekte coöoperatieve Landbouwersbank aan de Haven Zuidzijde, op de hoek van de Oude Kloosterweg. De Landbouwersbank zou nog worden afgebroken. De voormalige Oude Kloosterweg loopt vanaf het Marktplein aan de zijkant van de Landbouwersbank schuin weg naar de Wierdensestraat, ter hoogte van de afslag naar de Boompjes.

Kantongerecht Marktplein
Oude Markt. Sanering. Helemaal bovenin aan het Marktplein, rechts op de hoek van de Oude Markt, is te zien aan de witte kale plek, dat het kantongerecht inmiddels is afgebroken. De rij winkelpanden erachter aan de Oude Markt en er tegenover zouden begin jaren zestig ook alle worden afgebroken naar aanleiding van de grote sanering toen.

Palthe
Boddenstraat. Sanering. De fabriek met het sheddak links van het Overijssels kanaal is het complex van Palthe's Textielveredelings Bedrijven N.V. met fabriekspijp, dat eind jaren zestig ook zou worden afgebroken inclusief het gehele aangrenzende Schalderoi-gebied ten westen van de Hagengracht. Hier zou het nieuwe stadhuis komen te staan aan het Stadhuisplein (voormalige Bakenstraat) begin jaren zeventig. De Boddenstraat loopt links in beeld schuin naar boven, vanaf de Brugstraat.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Foto Bert Klifman
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Egbert Gorterstraat
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein
Identifier:NL-AmlHA_600_54_038
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.