image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:T-splitsing Grotestraat naar Oude Markt
Grotestraat Zuid. Dit plaatje is historisch gezien bijzonder en wel de plek waar het hier om gaat, t.w. de voormalige T-splitsing ter hoogte van het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80 op de hoek van de Molenstreng, tussen de Grotestraat Noord en Grotestraat Zuid naar de Oude Markt, achter ons.

Naaimachinehandel Smol
Grotestraat. Direct links op de voorgrond staat het voormalige pand van Kuiper's Roggebroodbakkerij van roggebroodbakker J.H. Kuiper aan de Grotestraat 82. Naderhand zat hier nog de naaimachinehandel van Smol, dat op het moment van de foto zijn activiteiten inmiddels beëindigd had. Het pand zou te koop worden aangeboden.

De Molenstreng
Direct links van dit pand liep oorspronkelijk het beekje de Molenstreng vanaf 't Kolkje, dat vanaf de straat ondergronds richting het oude kantongerecht aan het Marktplein liep. Eind jaren '40 is de Molenstreng gedempt.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. In het lichte rechter gedeelte van het pand, met de boog in de pui achter de luifel, was sigarenmagazijn F. Kuiper gevestigd aan de Grotestraat 84. Het was een pand van rond 1780, dat 3 geslachten van de familie Kuiper heeft gediend. Ca. 1900 is het oorspronkelijke woonhuis verbouwd tot twee winkelpanden. Ca. 1960 is het verkocht en in 1963 gesloopt. De vader van W. Kuiper, de oom van W. Kuiper en W. Kuiper zelf zijn in dit huis geboren. Huize Kuiper was alom bekend. Veel later in de tijd zou op deze plek nieuwbouw komen voor Ter Stal en daarna zou de Etos zich hier vestigen.

Kunsthandel Cees van der Aa
Grotestraat. In het naastgelegen pand zat de kunsthandel van Cees van der Aa aan de Grotestraat 86. Voor die tijd woonde hier de familie Ten Bruggencate, Na de kunsthandel kwam Berntsen meubelen op deze plek. Anno 2017 staat het voormalige Berntsen-pand er in verbouwde vorm nog steeds, maar dan met de Blokker erin gevestigd.

Boekhandel Hilarius de Jong
Grotestraat. Daar weer naast, echter buiten beeld, zat oorspronkelijk W. Hilarius W. zn., later boekhandel Hilarius de Jong aan de Grotestraat 88. Ook dit pand staat er anno 2017 nog altijd, maar nu is Yvon Women's Wear hier gevestigd.

Hoedenwinkel de Vlijt
Grotestraat. Als laatste, op de hoek van de Hofstraat, stond de hoedenwinkel van de Vlijt aan de Grotestraat 90, die aan de overkant van de straat aan de Grotestraat inmiddels gesaneerd was, als onderdeel van de sanering van alle winkeliers aan de Oude Markt. Daarvoor was op deze plek Mulder's stoffenhuis gevestigd. De Vlijt had met dit pand dubbel pech, omdat ook dit pand naderhand gesaneerd zou worden en afgebroken, omdat de Hofstraat later nog verbreed moest worden voor een betere aansluiting met de Oude Markt, die dan inmiddels verlegd is naar rechts. De boekhandel kwam daardoor uiteindelijk op de hoek van de Hofstraat te zitten.
Periode:1/1/1955-1/1/1956
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 86
Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt
Identifier:NL-AmlHA_600_39_150
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.