image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Bevrijdingsdag
Grotestraat Zuid. Bevrijdingsdag. Muziekvereniging De Eendracht uit Mariaparochie marcheert op de achtergrond, ter hoogte van de T-splitsing van de Grotestraat naar de Oude Markt. Geheel rechts op de foto in de verte, rechts van het witte pand, begint de Hofstraat.

Stadhuis Grotestraat
Links, net buiten beeld, staat het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng, ter hoogte van de T-splitsing naar de Oude Markt.

Smol naaimachinehandel
Grotestraat. In het pand links op de voorgrond zit naaimachinehandel Smol aan de Grotestraat 82, in het pand van de voormalige roggebroodbakker J.H. Kuiper (Kuiper's Roggebroodbakkerij), toen de Molenstreng nog langs het pand stroomde. Het is de tegenwoordige locatie van de Etos. Daarvoor, in de jaren tachtig, zat Ter Stal hier.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. Rechts van de naaimachinehandel zit Sigarenmagazijn F. Kuiper aan de Grotestraat 84. Beide panden stammen ongeveer vanaf 1780 en zijn in 1963 afgebroken.

Kunsthandel Cees van der Aa
Grotestraat. Ernaast zit de kunsthandel van Cees van der Aa aan de Grotestraat 86. Nummer 86 was oorspronkelijk de woning van de familie ten Bruggencate. Na de kunsthandel zou Berntsen meubelen in dit pand komen. Thans 2021 zit hier alweer heel wat jaren de Blokker.

Boekhandel Hilarius
Grotestraat. Naast de kunsthandel zit boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88, later boekhandel Hilarius de Jong.

Mulder's Stoffenhuis
Grotestraat. In het witte hoge pand rechts van de boekhandel zit Mulder's Stoffenhandel aan de Grotestraat 90, of is inmiddels in bezit genomen door de hoedenwinkel van de Vlijt, die rechts aan de overkant aan de Grotestraat zat ter hoogte van de Werfstraat. Deze winkel aan de overkant van de Grotestraat, in het Oude Markt-gebied werd met alle andere winkeliers daar gesaneerd en moest verhuizen. Helaas werd de hoedenwinkel aan de Grotestraat 90 later opnieuw gesaneerd en afgebroken, om de Hofstraat te kunnen verbreden, t.o.v. de dan verlegde Oude Markt, in het verlengde van de Hofstraat.

Foto Boom
Grotestraat. In een lager, inmiddels afgebroken pand naast Mulder's Stoffenhuis, was Foto Boom gevestigd aan de Grotestraat 92. Begin jaren zestig zou Boom verhuizen naar de Grotestraat 78 in een nieuwbouwpand naast het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80.

Heeringa & Co.
Grotestraat. In het pand geheel rechts, aan de overkant van de straat, zit Heeringa & Co. aan de Grotestraat 87, rechts op de hoek van de toen zeer smalle Werfstraat, er net achter. Heeringa was ook bekend als 'Het Twentse Serviezenhuis' en ze waren GERO-dealer. Ook Heeringa zou daar gesaneerd worden en verhuisde begin jaren zestig naar de Grotestraat 79.

Café N. Tijink
Grotestraat. Rechts naast Heeringa op de hoek, echter net buiten beeld, staat café N. Tijink (v/h. Lüdeking) aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt. Ook dit café zou begin jaren zestig worden gesaneerd en worden afgebroken, evenals de hele rij winkeliers aan de Oude Markt, rechts van het café t/m het oude kantongerecht aan het marktplein.

Sanering Oude Markt
Oude Markt. Het bijzondere van deze foto is het genomen moment, omdat op de achtergrond links, rechts van het buiten beeld staande voormalige stadhuis, nog alle panden overeind staan, tot aan de Hofstraat, t.w. de Grotestraat 82 t/m de grotestraat 92. De nummers 82 (later nieuwbouw), 84 (later nieuwbouw) en 90 en 92 zijn later, in 1963 afgebroken. Het witte hoge pand aan het eind van de rij , t.w Mulder's Stoffenhuis, of inmiddels hoedenwinkel de Vlijt aan de Grotestraat 90 zouden, zoals voornoemd, ook nog worden afgebroken. De panden rechts van Heeringa & Co en het naastgelegen café van N. Tijink waren onderdeel van het saneringsplan van de Oude Markt.
Periode:1/1/1955-1/1/1956
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 86
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt
Identifier:NL-AmlHA_600_39_140
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.