image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Grotestraat Zuid. De Grotestraat eind jaren vijftig vanaf de Hofstraat rechts op de voorgrond, richting de voormalige T-splitsing aan het eind van de Grotestraat zuid, links naar de Oude Markt. De afslag naar het straatje links op de voorgrond is de Werfstraat.

Coöperatie de Toekomst
Grotestraat. Links op de voorgrond staat de stoffenzaak Coöperatie de Toekomst aan de Grotestraat 89, op de hoek van de Werfstraat.

De Vlijt
Grotestraat. Links ervan, echter buiten beeld, staat het hoedenmagazijn de Vlijt aan de Grotestraat 91. In verband met de komende sanering van de winkeliers aan de Oude Markt en dit linker deel van de Grotestraat zou de Vlijt later nog verhuizen naar de overkant, in het pand van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90.

W. Ossenkoppele
Grotestraat. Links van de Vlijt ook buiten beeld, staat de winkel van W. Ossenkoppele woninginrichting aan de Grotestraat 93. Dit pand is aan het eind van de oorlog nog gebombardeerd, waarbij de zolderverdieping verloren is gegaan.

Bram Gombert
Grotestraat. Links van de fa Ossenkoppele, eveneens buiten beeld, zat nog de winkel van Bram Gombert, galanterieën en huishoudelijke artikelen aan de Grotestraat 95.

Heeringa & Co.
Grotestraat. Rechts van de winkel van De Werf (Coöp de Toekomst), op de andere hoek van de Werfstraat is Heeringa & Co. gevestigd aan de Grotestraat 87, luxe artikelen - galanterieën. Ook in de krant bekend als 'Het Twentse Serviezenhuis', ze waren Gero-dealer. Na de grote winkelsanering aan de Oude Markt en dit linker gedeelte van de Grotestraat tot en met de Werfstraat zou Heeringa verhuizen naar de Grotestraat 79. Café het Botervat, voorheen gevestigd aan de Oude Markt 3, zou toen het 'vervangende' en vrijgekomen huisnummer 87 krijgen aan de Grotestraat.

Café N. Tijink
Grotestraat. Rechts van Heeringa, echter niet meer zichtbaar, staat café N. Tijink aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt.

Foto Boom
Grotestraat. Rechts op de voorgrond, op de hoek van de Hofstraat, zat toen nog Foto Boom aan de Grotestraat 92, op de hoek van de Hofstraat. Links van het pand liep de Klompsgang. Het pand zou na de verhuizing naar de Grotestraat 78 afgebroken worden.

Mulder's Stoffenhuis
Grotestraat. Naast de fotoshop zit Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90. Vanaf de grote winkelsanering begin jaren zestig van de Oude Markt en het linker gedeelte van de Grotestraat aan de overkant van de straat, tot en met de Werfstraat, zou op deze locatie de hoedenwinkel van de Vlijt komen te zitten. Op het moment van de foto zit deze winkel nog aan de overkant, buiten beeld, tegenover het begin van de Hofstraat. De Vlijt zou in de toekomst nog dubbel pech krijgen, want ook toekomstige locatie aan de Grotestraat 90 zou later nog worden gesaneerd, om de Hofstraat te verbreden, voor een betere aansluiting op de nog te verleggen Oude Markt, die in het verlengde van de Hofstraat zou komen te liggen.

Boekhandel Hilarius
Grotestraat. Na Mulder's Stoffenhuis komt boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88. Als je bedenkt dat anno 2021 dit pand nu op de hoek van de Hofstraat is komen te staan in de loop van de jaren, dan is duidelijk dat er ook rechts aan de Grotestraat Zuid helaas de nodige oude panden zijn afgebroken.

Kunsthandel Cees van der Aa
Grotestraat. Naast de boekhandel zit kunsthandel Cees van der Aa aan de Grotestraat 86. Later zou hier Berntsen meubelen in komen.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. Naast de kunsthandel zit Sigarenmagazijn F. Kuiper aan de Grotestraat 84, in een dubbelpand, tezamen met de naaimachinehandel Smol, de laatstgenoemde in het voormalige pand van Kuiper's Roggebroodbakkerij van Roggebroodbakker J.H. Kuiper aan de Grotestraat 82. Het oorspronkelijke woonhuis, dat in 1900 verbouwd is tot een dubbel winkelpand, stamde van omstreeks 1870, met links op de hoek de Molenstreng.

Winkeliers Grotestraat Noord
Jan Pezie
Grotestraat. De fel verlichte winkel aan de T-splitsing is van Jan Pezie aan de Grotestraat 83.

Stadhuis Grotestraat
Grotestraat. Daar rechts van is nog net een gedeelte van de wit verlichte muur te zien van het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng, dat op dat moment als verkeershuis dienst doet, een voorloper van het VVV.
Periode:1/1/1959-1/1/1960
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 85
Almelo, Grotestraat 86
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 89
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Grotestraat 91
Almelo, Grotestraat 92
Almelo, Grotestraat 93
Almelo, Grotestraat 95
Almelo, Hofstraat
Almelo, Klompsgang
Almelo, Oude Markt
Almelo, Werfstraat
Identifier:NL-AmlHA_600_39_119
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.