image/svg+xml

Schoolgebouwen aan het Schalderoi

Schoolgebouwen aan het Schalderoi

Omschrijving:Schalderoi. Het zicht is aan het eind van het Schalderoi op de afslagen naar de Hagenstraat links en de Bakenstraat, rechtdoor naar het Marktplein, of rechtsaf richting de Brugstraat. Drie schoolgebouwen én een Synagoge staan aan het Schalderoi. Het beeld is vanaf de hoek met de links achterliggende Westerkerkengang, die uitkwam in de Hagengracht.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Voorbij deze dwarsstraat aan de linkerzijde, zichtbaar met de muurafscheiding van het schoolplein, was de Koningin Wilhelminaschool vanaf 1927 gevestigd. De school grensde met de voorkant aan de Hagengracht en de schoolpleinzijde aan het Schalderoi.

School voor christelijk lager onderwijs
Schalderoi. Aan het eind van de omheining is links, op de hoek van de Hagenstraat, het restant met twee lokalen van de oude verlaten school van 1867 nog te zien, met de grijze muur en schuin dak. Het was de school voor christelijk lager onderwijs en voorloper van de Wilhelminaschool.

Joodse school
Schalderoi. Het pand rechts op de voorgrond was van de Joodse Gemeente. Het was de Joodse school, met vergaderlokaal en badhuis aan het Schalderoi 33, met een ingang aan de Gasthuissteeg. Op de foto is onderaan nog een in de muur ingemetselde grijze eerste steen te zien, gedateerd 24 maart 1926.

Synagoge
Gasthuissteeg. Rechts van de school, echter niet zichtbaar, stond op de hoek, met de achterzijde naar het Schalderoi, de Synagoge (1846), die de ingang aan de Gasthuissteeg had. Tevens was er een ingang aan de Schalderoi-zijde.

Stallen van Eshuis
Schalderoi. Het dichtgetimmerde gangetje direct links van de school diende ooit als achteringang voor de stallen van Eshuis, destijds een verhuurbedrijf met paarden.

Café de Klomp
Schalderoi. Aan het eind rechts, op de hoek van het Schalderoi en de Bakenstraat, is nog net een glimp van café de Klomp (Centrum Bar Rudie) van uitbater R.E.J. Rudie Quentemeijer te zien.

Kapper Mans Gorel
Schalderoi. Net voor het café, aangrenzend, staat het pand van kapper Mans Gorel.

H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Bakenstrat. Het hoge pand op de achtergrond met de luiken, was het pakhuis van H.W. ten Hove Bzn. & Co. aan de Bakenstraat, handel in ijzer en staal, maar had aan de andere kant van het pand aan de Haven Noorzijde 11 ook nog een ingang. Het bedrijf zelf was aan het marktplein 17a gevestigd, naast Gétes meubelen.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Schalderoi 33
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_600_39_013
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.