image/svg+xml

Café De Klok

Café De Klok

Omschrijving:Gasthuissteeg. Café de Klok van de familie Stegehuis aan de Gasthuissteeg. Het café annex lunchroom, waar menige dansavonden zijn gehouden en muzikanten speelden, stond op de hoek van het Hovenpad en de Gasthuissteeg. Het Hovenpad liep vanaf de linker hoek bij café de Klok langs het Palthe-complex richting de Boddenstraat. De Gasthuissteeg begon vanaf het Schalderoi en liep voor het café langs naar links richting de voormalige Bakenstraat. Tegenover het café stond de Joodse Synagoge met daarnaast de Joodse school.

Sint Anthony Gasthuis
Rechts van café de Klok stond, met een onbebouwd terrein als tussenruimte, ooit het Sint Anthony Gasthuis, oftewel ‘Het oude mannenhuis’ aan het Schalderoi op nummer 31. Dit pand was tot aan 1946 bestemd voor alleenstaande, armlastige bejaarden.

Burger Logement en Kosthuis
Na de afbraak kwam er in 1949 in Almelo een zogenaamd volkslogement door een particulier initiatief tot stand. Op 22 oktober 1949 tekende Piet Brummer een huurcontract met de NV. Stoomspinnerij Twenthe voor de huur van een pand aan de Haven Zuidzijde 38. Vanaf 1 november 1949 opende Brummer hier zijn Burger Logement en Kosthuis. Omdat er na de afbraak aan het Schalderoi nooit meer op gebouwd is, fungeerde het een tijd lang als parkeerplaats voor het vervoerdersbedrijf F. Drenth Expeditie op de hoek van de Westerkerkengang. Dit allemaal aan het oude driehoekige, toch wel markante en historische pleintje voor het café, waar drie zeer oude Almelose stegen tezamen kwamen. Er is een overzichtsfoto van het geheel beschikbaar op deze site onder de zoekopdracht ‘Wijk 10 Binnenstad’, in combinatie met 'Schalderoi'.
Periode:1/1/1975-1/1/1976
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hovenpad
Almelo, Schalderoi
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_600_39_009
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.