image/svg+xml

Wijk 12 Noorderkwartier

Wijk 12 Noorderkwartier

Omschrijving:Luchtfoto. Noorderkwartier. Het bedrijventerrein Dollegoor in wording, gezien vanaf de Aalderinkshoek, dat op dat moment nog agrarisch gebied is. De ondergrens van het bedrijventerrein is de spoorlijn van het traject Almelo-Deventer dat links uit beeld wegloopt.

Doortrekking Twentekanaal
De bovengrens van het Bedrijventerrein Dollegoor is het aangelegde Twentekanaal, dat op het moment van de foto nog naar rechts doorgetrokken moet worden naar het Overijssels kanaal, zodra de bouw van de nieuwe spoorbrug van het traject Almelo-Mariënberg is voltooid. Deze staat nu nog aan het eind van het Twentekanaal op het nog door te trekken deel naar het Overijssels kanaal, links naast de twee in de steigers staande pijlers aan weerszijden van het kanaal. Het wachten is op het moment, om geplaatst te kunnen worden. Te zien is dat het nieuwe traject straks, na de oplevering, wat verder naar links verlegd is, in verband met de bouw van de spoorbrug.

Visvereniging Vislust
In het midden bovenin bevindt zich een driehoekige plas tussen de twee spoorlijnen, die zich van elkaar afsplitsen, een voormalige zandafgraving, ten behoeve van de aanleg van het industrieterrein. Deze is nu vol gelopen met water en zal in de toekomst in gebruik worden genomen door visvereniging Vislust.

Beddenfabriek Kuperus
Slachthuiskade. Rechts onderin staat aan de Slachthuiskade de Beddenfabriek Kuperus, in Almelo gevestigd sinds 1905. In het jaar 2011 wordt het bedrijf, dat ook gevestigd is aan de Plesmanweg, door de gemeente Almelo uitgekocht voor een bedrag van 3,5 miljoen euro, om verkeerstechnische redenen bij de aanleg van een fietstunnel ter hoogte van de Aalderinkssingel, waardoor de fabriek onbereikbaar werd voor vrachtauto's. Thans 2019 is Kuperus Bedden gevestigd aan het Bedrijvenpark Twente 316.

Gemeentelijk slachthuis
Slachthuiskade. Boven de beddenfabriek staat het gemeentelijk slachthuis (abattoir), ook aan de Slachthuiskade, de kade die boven de fabriek afbuigt naar links en daar over de oude oorspronkelijke spoorlijn Almelo-Mariënberg loopt, richting het zichtbare nieuwe viaduct voor de Dollegoorweg in wording.

Coöperatieve op- en overslag Vereniging Twenthe g.a. (CVT)
Jollesweg. Links aan de 1e insteekhaven, net boven de Dollegoorweg in aanbouw, staat de in aanbouw zijnde graansilo van de Cooperatie Op- en Overslagvereniging Twenthe G.A. aan de Jollesweg 4. De veevoederfabriek die er veel later (1963) links naast gebouwd zou worden is dan nog toekomstmuziek. Thans 2019 zit hier ForFarmers.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bedrijvenpark Twente 316
Almelo, Dollegoorweg
Almelo, Jollesweg 4
Almelo, Slachthuiskade
Identifier:NL-AmlHA_600_25_018
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.