image/svg+xml

Haven Almelo

Haven Almelo

Omschrijving:Marktplein. Havenkom aan het Marktplein. Links, aan de Haven Zuidzijde en rechts aan de Haven Noordzijde is textielindustrie gevestigd.

Landbouwersbank
Haven Zuidzijde. Geheel links aan de Haven Zuidzijde staat het pand van de Landbouwersbank met twee etages van de boerenbond, op de hoek van de Oude Kloosterweg. Het zouden later in totaal drie etages worden. De Coöperatie Landbouwersbank en Handelsvereniging voor Almelo (CLHA) werd in 1902 opgericht. In 1908 werd hier een nieuw operationeel veevoedersbedrijf gebouwd, met opslagloodsen.

Gebr. Themans
Haven Zuidzijde. Het pand op de andere hoek, dat iets naar voren staat, is het pakhuis van de Gebroeders Themans.

Gasfabriek
Haven Zuidzijde. Rechts daarvan met een prachtige puntvoorgevel, met nog een pand ertussen, staat de gasfabriek sinds 1859 van de firma Enthoven & Co. Er werd gas uit steenkolen geproduceerd, dat geleverd werd voor de straatverlichting in de binnenstad. De elektriciteitscentrale, uit de periode 1901 - 1920, werd gekenmerkt door de ventilatoren op het dak. De naam was toen: Electrisch Centraal Station (ECS).
Oude Kloosterweg - Bakenstraat

Oude Kloosterweg - Bakenstraat
De afslag van de Haven Zuidzijde links op de voorgrond naar de de Oude Kloosterweg ligt rechts in beeld in het verlengde van de afslag van de Haven Noordzijde, naar het begin van de Bakenstraat, beide straten net buiten beeld.
Periode:1/1/1909-1/1/1910
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein
Almelo, Oude Kloosterweg
Identifier:NL-AmlHA_600_24_079
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.