image/svg+xml

Twentse boerderij

Twentse boerderij

Omschrijving:Erve Karelskamp
Bornsestraat. Boerderij Erve Karelskamp, anno 1839 aan de Bornsestraat 321 en de Bornsestraat 323, een dubbel woonhuis tegenover het voormalige Heracles-terrein aan de Bornsestraat, ongeveer de plek van de latere Penitentiaire inrichting De Karelskamp werd gebouwd. Op deze latere P.I.-plek stond voorheen boerderij Werklust, maar werd hier niet naar vernoemd, echter naar de boerderij die er vlakbij stond, t.w. de Karelskamp. De Karelskamp was een dubbel woonhuis dat werd aangekocht door Egger. Deze boerderij werd verplaatst naar het park Scholtenshagen in Haaksbergen.

Extra Informatie stichting Groot Scholtenhagen
Bornsestraat. De Karelskamp is een boerenhuis dat oorspronkelijk (1817) is gebouwd in Almelo nabij de huidige, gelijknamige gevangenis. In 1965 werd dit wevershuis door de toenmalige voorzitter van de Oudheidkamer Twente, de heer D. Jordaan JGHzn, van de slopershamer gered en naar het Scholtenhagen gehaald, om dienst te doen als woning voor de familie Bannink. Het pand werd steen voor steen afgebroken in Almelo en in Haaksbergen weer herplaatst.

In mei 1970 kreeg de woning de status van rijksmonument.

De Karelskamp
Bornsestraat. Thans 2020 staat aan de Bornsestraat De Karelskamp, een penitentiaire inrichting. Men vond het niet zo'n goed idee om een gevangenis WERKLUST te noemen vandaar dat men de P.I. heeft genoemd naar de boerderij de Karelskamp, welke er ook vlakbij stond, maar NIET op de plaats waar nu de gevangenis staat. Informatie is van de heer Stegehuis. Ref. een reactie van Hans van der Wateren in Facebook d.d. 22-04-2023.
Periode:1/1/1963-1/1/1964
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bornsestraat 333
Identifier:NL-AmlHA_600_22_131
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.