image/svg+xml

Woningen Hofstraat

Woningen Hofstraat

Omschrijving:De Hofstraat en de Klompsgang
Hofstraat. Een prachtige blik op de Hofstraat, vanaf het Kolkje gezien, die aan het eind op de achtergrond in een smal gedeelte uitkomt in de Grotestraat Zuid. De middelste auto op de foto staat op het punt er doorheen te rijden. De winkeliers daar aan de overkant van de Grotestraat zitten er nog van voor de ingrijpende sanering begin jaren zestig van het Oude Markt-gebied tussen de Waag en de Grotestraat Zuid. Nu (2020) heet dit gedeelte van de Hofstraat de Koornmarkt.

Winkeliers Hofstraat
Pand Cellarius
Hofstraat. Het pand van Cellarius links op de hoek mocht veel later in de tijd, na de totstandkoming van het Theaterhotel, nog blijven staan en staat er nu nog steeds. Vanaf 2016 is hier Torino, chocolade, koffie & thee gevestigd aan de Koornmarkt 27.

Winkeliers Hofstraat
Automatiek Hofstraat
Hofstraat. Iets verderop links, met het uithangbord Cafetaria, was voorheen de Automatiek Hofstraat gevestigd aan de Hofstraat 5, met als eigenaar de heer Kremer. Later in 1955 was de eigenaar de heer T. Smit.

Robbenhaarshuis
Hofstraat. Rechts naast het cafetaria staat de voormalige burgemeesterswoning van mr. Jacobus van Riemsdijk, overleden in 1852. Een woning aan de Hofstraat 3, beter bekend als het Robbenhaarshuis. Na de herbenoeming van de straat werd het de Koornmarkt 19.

Winkeliers Grotestraat Zuid
Foto Boom
Klompsgang. Het trottoir rechts, voorbij de woning op de hoek van het Kolkje, is de inmiddels verdwenen Klompsgang, die uitkomt in de Grotestraat Zuid naast het pand van Foto Boom aan de Grotestraat 92 en dat van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90. Het pand in het midden op de achtergrond was van Foto Boom aan de Grotestraat 92, op de hoek van de Hofstraat, die aan de voorkant een puntdak had. Links ervan kwam je uit in de Grotestraat. Foto Boom zou later verhuizen naar de Grotestraat 78 en het pand zou worden afgebroken. De panden aan de achterzijde van dit pand, die er van deze kant gezien nog voor stonden, zijn allemaal al afgebroken, waardoor een gedeelte van de Klompsgang inmiddels 'bloot' is komen te liggen en er inmiddels meer ruimte is vrijgekomen in dit gedeelte van de Hofstraat.

Pand Mendels
Klompsgang. Geheel rechts, net voorbij de woning op de hoek van het Kolkje, staat het pand met de drie etages van Mendels aan de Klompsgang, dat later in gebruik zou worden genomen door Pieter Berntsen meubelen, die zich zou vestigen aan de Grotestraat 86, links van boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88.

Paardenstal burgemeester mr. J. van Riemsdijk
Hofstraat. Tussen het voornoemde pand van Mendels en de winkel van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90 aan het eind van de Klompsgang, stonden diverse gebouwtjes, waaronder een laag gebouwtje met een puntgevel met een houten top, dat oorspronkelijk de paardenstal van onze voormalige burgemeester mr. J. van Riemsdijk is geweest. Het betreft het tweede pand links van het pand van Mendels.

Voormalige burgemeesterswoning mr. J. van Riemsdijk
Hofstraat. Aan de linkerkant van de hofstraat staat in het rijtje, ook echter buiten beeld, de inmiddels 250 jaar oude burgemeesterswoning aan de Hofstraat 3 (later Koornmarkt 19).

Winkeliers Grotestraat Zuid
Hoedenmagazijn De Vlijt
Grotestraat. Aan het eind van de Hofstraat is aan de overkant het zicht rechts op het Hoedenmagazijn van De Vlijt aan de Grotestraat 91, met links een vlaggestok aan de gevel, die rechts buiten beeld ook op dezelfde manier is aangebracht.

W. Ossenkoppele woninginrichting
Grotestraat. Links ervan is buurman W. Ossenkoppele woninginrichting gevestigd aan de Grotestraat 93.

Mulder's Stoffenhuis
Grotestraat. De winkels aan die westkant van de Grotestraat Zuid zouden, zoals voornoemd, gesaneerd worden begin jaren zestig en dat betekende voor de Vlijt een verhuizing later naar de overkant van de straat naar het pand van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90. Dat pand staat vanaf de fotograaf gezien rechts van het pand van Foto Boom, dus aan de andere kant grenzend aan de Klompsgang.

Toekomst Hofstraat
Als je de foto bekijkt en vergelijkt met de huidige situatie, dan zie je dat de linkerkant van de Hofstraat anno 2021 behoorlijk intact is gebleven. Echter is alles afgebroken wat er rechts van stond, vanaf de panden op de voorgrond tot en met de achterliggende panden aan de Grotestraat en de daar weer achterliggende Oude Markt. Dit alles ten behoeve van de uiteindelijke verbreding van de Hofstraat, die aansluiting kreeg op de later verlegde Oude Markt in het verlengde van de Hofstraat en de bouw van Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt aan de Oude Markt 3, op de hoek van de Grotestraat. Het pand van boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88 kwam daardoor uiteindelijk op de hoek te staan van de Hofstraat en de Klompsgang werd opgeheven.
Periode:1/1/1959-1/1/1960
Auteur:Foto van der Snee
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Grotestraat 91
Almelo, Grotestraat 92
Almelo, Grotestraat 93
Almelo, Het Kolkje
Almelo, Hofstraat 5
Almelo, Klompsgang
Identifier:NL-AmlHA_600_12_087
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.