image/svg+xml

Winkeliers Oude Markt

Winkeliers Oude Markt

Omschrijving:Sanering Oude Markt
Bouw
Oude Markt. Begin jaren zestig werd een ingrijpend saneringsprogramma van de gemeente uitgevoerd in de binnenstad. Alle winkeliers aan de Oude Markt, inclusief het aangrenzende westelijk gedeelte van de Grotestraat, tot en met de Werfstraat werden gesaneerd. De andere saneringslijn was het gebied ten noorden van de Almelose Aa, vanaf de Werfstraat richting de Waag. Dit alles ten behoeve van de bouw van diverse grootwinkelbedrijven op deze plek in de binnenstad, omdat de gemeente toen radicaal iets anders wilde. Ze hadden een zienswijze om de stad te vernieuwen en te moderniseren. Het bestaande beeld moest hiervoor wijken.

Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt
Grotestraat Zuid. Bouw. Het zicht is vanaf de Waag rechts op de achtergrond op de bouwput van Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt aan de Oude Markt 3, op de hoek van de Grotestraat.

Verlegging Oude Markt
De Oude Markt zelf, links van de omheining en links op de foto, is inmiddels naar rechts verlegd en licht nu in het verlengde van de Hofstraat, voor een betere aansluiting én om meer ruimte te maken voor met name de bouw van de HEMA op de voormalige locatie van Kuperus bedden en matrassen aan de Oude Markt 5, links ter hoogte van het oude raadhuis.

Vroom en Dreesmann (V&D)
Oude Markt. Op de voorgrond, nog voor de voornoemde bouwput van de Kijk Grijp supermarkt wordt het pand voor Vroom en Dreesmann (V&D) gebouwd aan de Oude Markt 1, op de hoek van de Waag.

HEMA
Oude Markt. Links, aan de overkant van de Oude Markt en hier buiten beeld, vindt de nieuwbouw van de HEMA aan de Oude Markt 4 plaats, voor en op de huidige plek van de voornoemde Kuperus bedden en matrassen aan de Oude Markt 5.

De Gruyter Super
Oude Markt. Nog voor de HEMA, tegenover het pand van V&D, komt de Gruyter Super aan de Oude Markt 2, op de hoek van de Haven Noordzijde, ter hoogte van het Marktplein.

Winkeliers Grotestraat Zuid
Boekhandel Hilarius de Jong
Grotestraat. Op de achtergrond aan de Grotestraat is links op de foto boekhandel Hilarius de Jong aan de Grotestraat 88 te zien.

De Vlijt
Grotestraat. Rechts ernaast is de hoedenwinkel van de Vlijt aan de Grotestraat 90 gevestigd, op de hoek met de Hofstraat. Niet veel later zou dit pand nog worden afgebroken, om de Hofstraat daar te verbreden, om nog een betere aansluiting te krijgen op de Oude Markt.

Dagblad van het Oosten
Grotestraat. Het pand aan de overkant van de Hofstraat op de hoek, met de oplagevermelding op het torentje, is het kantoor van het Dagblad van het Oosten aan de Grotestraat 94.

Fa. Ant. van der Aa
Grotestraat. Bedrijfskleding. Rechts van het dagblad is de fa. Ant. van der Aa, reparatie vakkleding gevestigd aan de Grotestraat 96.

Twentsche Courant
Grotestraat. Ernaast is het kantoor van de Twentsche Courant gevestigd aan de Grotestraat 98.

Badhuis
Hofstraat. Achter het pand van het Dagblad van het Oosten is nog het hoge oude pand van het badhuis te zien aan de Hofstraat. (voormalige gemeentelijke HBS)
Periode:1/1/1962-1/1/1963
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Waag
Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Grotestraat 94
Almelo, Grotestraat 96
Almelo, Grotestraat 98
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt 1
Almelo, Oude Markt 2
Almelo, Oude Markt 3
Almelo, Oude Markt 4
Identifier:NL-AmlHA_600_12_038
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.