image/svg+xml

Winkeliers Oude Markt

Winkeliers Oude Markt

Omschrijving:Sanering Oude Markt
Oude Markt. Sanering. Bouw. De panden van de voormalige winkeliers aan deze kant van de Oude Markt zijn inmiddels alle afgebroken. Het hoge pand van Kuperus, bedden en matrassen, aan de overkant, aan de Oude Markt 5, zou spoedig volgen. Café het Botervat rechts ernaast in de hoek, toen nog aan de Oude Markt 3, mocht net blijven staan. Deze zou later de adressering Grotestraat 87 krijgen. Ook is de voor ons langs lopende Oude Markt inmiddels naar rechts verlegd, in het verlengde van de Hofstraat en komt deze niet meer uit bij het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80.

Bouwputten Vroom en Dreesmann (V&D) en Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt
Aan deze kant van de bouwafscheiding op de voorgrond zijn inmiddels twee grote bouwputten gerealiseerd ten behoeve van de nieuwbouw respectievelijk van Vroom en Dreesmann (V&D) aan de Oude Markt 1, op de hoek van de Waag én de naastgelegen Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt aan de Oude Markt 3, op de hoek van de Grotestraat.

Bouwputten Hema en De Gruyter
Het aan de overkant gelegen voornoemde nog af te breken hoge pand van Kuperus, evenals de panden links ervan buiten beeld zouden het bouwterrein vormen voor respectievelijk de realisatie van de HEMA aan de Oude Markt 4 en De Gruyter Super aan de Oude Markt 2.

Winkeliers Grotestraat Zuid
Afbraak panden van omstreeks 1780
Grotestraat. De twee inmiddels leegstaande panden rechts op de achtergrond zouden in 1963 worden afgebroken. Ze stamden van ongeveer 1780. In het linker pand aan de Grotestraat 82 zat de naaimachinehandel van Smol (v/h Kuiper's Roggebroodbakkerij) en rechts daarvan aan de Grotestraat 84 zat Sigarenmagazijn F. Kuiper.

Bevrijdingsmonument
Grotestraat. Geheel links op de voorgrond staat tijdelijk het bevrijdingsmonument, dat inmiddels verwijderd is van zijn plaats aan het voormalige Marktplein aan de zijkant van de Twentsche Bank, thans 2021 het Waagplein. Het monument zou na de realisatie van de HEMA aan de zijkant van dit pand geplaatst worden, recht tegenover het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng. Het monumentale raadhuis staat in het midden op de achtergrond.
Periode:1/1/1962-1/1/1963
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt 3
Almelo, Oude Markt 5
Identifier:NL-AmlHA_600_12_037
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.