image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Woningen Grotestraat Noord
Grotestraat oude eind

Twentse Damast
Grotestraat. De grotestraat vanaf het Kerkplein naar het noorden. In het grijskleurige gebouw links is thans 1955 de Twentse Damast, t.w. de N.V. Twentsche Damast-, Linnen- en Katoenfabriek (v/h S. Bendien en Zonen) gevestigd. In de volksmond werd het pand "Bendien met de hoge stoep" genoemd.

Woning fam. Peitsch
Grotestraat. Het voornoemde hoge pand was voorheen, het huis met de hoge stoep, van de Fam. Peitsch aan de Grotestraat 29. (bouwers van het weeshuis en bewaarschool Johanna Frederika Peitsch aan de Wierdensestraat 12. Omstreeks 1873 woonde hier mevrouw Peitsch-Stulen.

Meubelzaak W.W. Nijholt
Grotestraat. Geheel links op de voorgrond staat de meubelzaak van W.W. Nijholt aan de Grotestraat 31-33. (v/h J. Nijholt)

Café Centraal
Kerkstraat. Rechts, op de hoek, staat het logement, café (hotel) Centraal aan de Kerkstraat 2, op de hoek van de Grotestraat. Volgens het opschrift op de muur moet er ook een combinatie met een stalling geweest zijn.

De Goedkoope Bazar
Grotestraat. Links van dit pand aan de Grotestraat 26 zat De Goedkoope Bazar van Draper, waar je o.a. ansichtkaarten van Almelo kon kopen. Veel later werd het Modehuis Draper op deze locatie.

Hoedenwinkel Klein Robbenhaar
Twee panden verderop zat de hoedenwinkel van Klein Robbenhaar aan de Grotestraat 18, op de hoek van de steeg de Götte. In vroegere tijden vanaf 1812 opgericht, zat hier tot ongeveer de jaren twintig de firma W. Lepelman, eveneens een hoedenwinkel. Veel later in de tijd, in de jaren vijftig, zaten hier de dames Heldenrijk met een hoedenwinkel, die later werd voortgezet door 't Hoedenhuis Dechesne, ongeveer eind jaren vijftig. In 1980 zat hier Het Mantelhuis.

Hagengracht en de Götte
Net voorbij de fietser begint links de Hagengracht en rechts ertegenover de steeg De Götte. Op de achtergrond is de toren van de Sint Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78 zichtbaar.
Periode:1/1/1915-1/1/1916
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Götte
Almelo, Grotestraat 18
Almelo, Grotestraat 26
Almelo, Grotestraat 29
Almelo, Grotestraat 31
Almelo, Kerkengang
Almelo, Kerkstraat 2
Identifier:NL-AmlHA_600_11_080
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.