image/svg+xml

Schoolgebouwen aan het Schalderoi

Schoolgebouwen aan het Schalderoi

Omschrijving:Schalderoi. Drie schoolgebouwen én een Synagoge aan het Schalderoi, richting het eindpunt van het Schalderoi bij de afslag naar de Bakenstraat en Hagenstraat.

F. Drenth Expeditie
Schalderoi. Links om de hoek, met op de hoek het pand van F. Drenth Expeditie aan het Schalderoi, begint de Westerkerkengang, die uitkwam in de Hagengracht.

Café de Klok
Gasthuissteeg. Direct rechts, tegenover het begin van de Westerkerkengang, begint de Gasthuissteeg, met, buiten beeld, aangrenzend het driehoekige pleintje met café de Klok aan de Gasthuissteeg. De Gasthuissteeg liep vanaf het café schuin weg naar links en kwam uit in de Bakenstraat. Vroeger liep aan de overkant van de Bakenstraat, in het verlengde, de Kanaalgang naar de Haven Noordzijde, ter hoogte van het toenmalige pension / logement Brummer.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Direct voorbij de dwarsstraat Westerkerkengang aan de linkerzijde is de Koningin Wilhelminaschool vanaf 1927 gevestigd. Deze grensde met de voorkant aan de Hagengracht en met een muurafscheiding van het schoolplein aan het Schalderoi.

Christelijk lager onderwijs
Schalderoi. Aan het eind van de voornoemde omheining, links op de hoek van de Hagenstraat, is het restant met twee lokalen van de oude school van 1867 nog te zien met het puntdak, t.w. de school voor christelijk lager onderwijs en voorloper van de Wilhelminaschool.

Synagoge
Gasthuissteeg. De eerste twee panden aan de rechterzijde waren van de Joodse Gemeente. Op de hoek stond de achterzijde van de Synagoge (1846), die de ingang aan de Gasthuissteeg had. Tevens was er een ingang aan de Schalderoi-zijde.

Joodse school
Gasthuissteeg. Het tweede pand t.w. de Joodse school, met vergaderlokaal en badhuis aan het Schalderoi 33, stond ernaast. In de muur, onderaan in het midden aan de Schalderoi-zijde, zat een ingemetselde grijze eerste steen van 24 maart 1926, gelegd door fabrikant B.J. Hedeman.

Stallen van Eshuis
Gasthuissteeg. Het gangetje direct links van de school, op deze foto niet zichtbaar, diende in vroegere tijden als achteringang voor de stallen van Eshuis, een verhuurbedrijf met paarden aan de Gasthuissteeg.

Café de Klomp
Schalderoi. Aan het eind, rechts op de hoek van het Schalderoi en de Bakenstraat is nog net een glimp van café de Klomp van Rudie Quentemeijer te zien. (Centrum Bar Rudie)

Kapper Mans Gorel
Schalderoi. Nog net voor het café, aangrenzend, zit kapper Mans Gorel aan het Schalderoi.

H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Het pand daar achter, met drie etages, was het pakhuis van H.W. ten Hove Bzn. & Co., handel in ijzer en staal, dat ook aan het marktplein 17a gevestigd was naast Gétes meubelen. De bakenstraat liep vanaf de Brugstraat, voor het pand van ten Hove langs, door tot aan het Marktplein.
Periode:1/1/1970-1/1/1971
Auteur:Fotograaf R Kampman
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Kanaalgang
Almelo, Schalderoi 33
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_600_08_101
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.