image/svg+xml

Wijk 10 Binnenstad

Wijk 10 Binnenstad

Omschrijving:Gedempte havenkom
Luchtfoto. Binnenstad. Rechtsonder is het Marktplein te zien, met het begin van de naar links lopende Wierdensestraat. Bovenin het Marktplein is de havenkom inmiddels gedempt tot aan garage F.J. Schiphorst aan de Haven Noordzijde en daar tegenover de fabriek van de N.V. Van Heek-Scholco aan de Haven Zuidzijde, op de hoek van de Smitstraat.

Marktplein
Het Marktplein is op het moment van de foto nog één geheel met het onderste deel, dat tegenwoordig Waagplein heet. De enige afscheiding is de links vanaf de Wierdensestraat over het Marktplein lopende (Oude) Markt richting het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat, met in het midden het geplaatste bevrijdingsmonument, te zien als een witte naald op het plein.

Winkeliers Oude Markt
Oude Markt. De panden van de winkeliers aan de Oude Markt en het kantongerecht op de hoek van het Marktplein staan er onveranderd nog allemaal. Vanaf 1963 zou hier verandering in komen en zou een ingrijpende sanering aan de Oude Markt plaats gaan vinden.

Stoomspinnerij Twenthe
Smitstraat. Links erachter, in het witte pand, staat het fabriekscomplex van de Stoomspinnerij Twenthe aan de Smitstraat.

H. ten Cate Hzn & Co
Fabriekscomplex Holland, Java en Tubantia
Egbert Gorterstraat. Boven de stoomspinnerij zijn de fabriekscomplexen Holland, Java en Tubantia van H. ten Cate Hzn.& Co. aan de Egbert Gorterstraat 3 te zien.

H. ten Cate Hzn & Co
Fabriekscomplex Indië
Haven Noordzijde. Daar nog boven, aan het Overijssels kanaal (Kanaal Almelo-de Haandrik) staat het vierde fabriekscomplex Indië van H. ten Cate Hzn. & Co. aan de Haven Noordzijde.

Palthe
Boddenstraat. Op de plek van de meest rechtse schoorsteenpijp (van Palthe's Textielveredelings Bedrijven N.V. aan de Boddenstraat) staat nu het Stadhuis aan het Stadhuisplein.
Trefwoord:Luchtfoto
Periode:1/1/1954-1/1/1955
Fysieke bijzonderheid: Zwart Wit
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Egbert Gorterstraat 3
Almelo, Haven Noordzijde
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein
Almelo, Sluiskade Noordzijde
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_600_01_025
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.