image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Grotestraat Zuid. Het zicht is op het begin van de Grotestraat (Zuid), met links achter ons het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng, gezien in de richting van de Hofstraat. Rechts van ons, echter buiten beeld, begint de afslag naar de Oude Markt.

Molenstreng
Op de voorgrond staat de brug over de Molenstreng, het beekje, dat vanaf het Kolkje hier ondergronds verder richting het toenmalige postkantoor (later kantongerecht) liep en daar voorbij weer naar boven kwam, ter hoogte van het marktplein. Eind jaren veertig is de Molenstreng gedempt.

Kuiper's Roggebroodbakkerij
Grotestraat. In het linker gedeelte van het pand op de voorgrond was roggebroodbakker J.H. Kuiper aan de Grotestraat 82 gevestigd, met aan de gevel een bord met de reclame voor 'Kuiper Sun-Ma Roggebrood'. Later vestigde zich hier nog Smol naaimachinehandel, tijdens, of in ieder geval na de oorlog.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. In het rechter gedeelte van het pand, met de lichte voorgevel en de boog in de pui, was sigarenmagazijn F. Kuiper gevestigd aan de Grotestraat 84. Het was een pand van rond 1780, dat 3 geslachten van de familie Kuiper heeft gediend. Ca. 1900 is het oorspronkelijke woonhuis verbouwd tot twee winkelpanden. Ca. 1960 is het verkocht en in 1963 gesloopt. De vader van W. Kuiper, de oom van W. Kuiper en W. Kuiper zelf zijn in dit huis geboren. Huize Kuiper was alom bekend. Veel later in de tijd kwam op deze plek nieuwbouw voor Ter Stal.

Café Lüdeking (later café N. Tijink)
Grotestraat. De sloop gold ook voor het café-restaurant Lüdeking (later N. Tijink) aan de Grotestraat 85, op de hoek van de Oude Markt, rechts, echter net buiten beeld. Het werd begin jaren zestig gesaneerd ten behoeve van de komst van een grootwinkelbedrijf op deze plek. (Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt)

Heeringa & Co.
Grotestraat. Rechts op de voorgrond, wel zichtbaar, staat naast het café de winkel van Heeringa & Co aan de Grotestraat 87, een iets vooruitstekende winkel. op de hoek van de toen zeer smalle Werfstraat, links van het pand. Heeringa was ook bekend als 'Het Twentse Serviezenhuis' en ze waren GERO-dealer. Heeringa zou hetzelfde saneringslot ondergaan en moest later verhuizen naar de Grotestraat 79.

Coöperatie de Toekomst
Grotestraat. Op de andere hoek van de Werfstraat, echter buiten beeld, zat aan de Grotestraat 89 de stoffenzaak Coöperatie de Toekomst.

Dagblad van het Oosten
Grotestraat. In het hoge pand op de achtergrond, met de vermelding van de oplage aan de gevel, is gevestigd het kantoor van het Dagblad van het Oosten.
Periode:1/1/1948-1/1/1949
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Grotestraat 89
Almelo, Grotestraat 94
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt
Identifier:NL-AmlHA_560_01_702
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.