image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Noord

Winkeliers Grotestraat Noord

Omschrijving:Toekomstige plaats van het Stellema-pand
Grotestraat Noord. Grotestraat oude eind. Gezien vanaf het punt waar thans 1956 het pand van Stellema (tricot breierij) staat aan de Grotestraat 43 (op de foto links, op de plaats van de serre, de onbebouwde ruimte en de lage woning met dakkapel).

Burger-sociëteit
Grotestraat. Het pand links van de straat aan de tegenwoordige Grotestraat 49, op de hoek van de Jan Muldersgang, met een neerhangend zonnescherm ter hoogte van de linker heer op de voorgrond, is de Burger-sociëteit. Het is de voorloper van de latere Sociëteit Tot Nut en Vermaak aan de Grotestraat 100.

Jan Muldersgang en het Hof van Gulick
Recht tegenover de Jan Muldersgang bevindt zich in het verlengde nog een steeg tussen de twee panden rechts op de voorgrond, t.w. het Hof van Gulick, dat richting het Kolkje loopt. Het pand links van de steeg staat aan de Grotestraat 42, de plaats waar nu 2021 het pand van Kuypers Haarmode staat.

Apotheek de Gouden Vijzel
Grotestraat. Rechts op de voorgrond hangt het uithangbord aan de gevel van apotheek De Gouden Vijzel. In de jaren zeventig was hier apotheek Dam Backer gevestigd aan de Grotestraat 38.

Hotel Centraal
Kerkplein. Verder naar achteren begint de Kerkstraat rechts, met Hotel Centraal aan de Kerkstraat 2, op de hoek van de Grotestraat.

Twentsche Damast
Grotestraat. In het hoge pand links aan de Grotestraat 29, net voorbij de Kerkstraat, was de Twentse Damast, t.w. de N.V. Twentsche Damast-, Linnen- en Katoenfabriek (v/h S. Bendien en Zonen) gevestigd. De passanten noemden het pand toen 'Bendien met de hoge stoep'. Daarvoor was dit pand het woonhuis met de hoge stoep van de Fam. Peitsch. Omstreeks 1873 woonde hier mevrouw Peitsch-Stulen. Veel later, in 1969 toen Willemsen IJzerhandel er uittrok, kwam bar-discotheek 't Stuupke erin, die zijn naam ontleende aan de bijnaam van het monumentale pand.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Historische kring
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 38
Almelo, Grotestraat 42
Almelo, Grotestraat 49
Almelo, Hof van Gülick
Almelo, Jan Muldersgang
Almelo, Kerkstraat
Identifier:NL-AmlHA_530_01_330
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.