image/svg+xml

Watersnood in 1946

Watersnood in 1946

Omschrijving:Rechtbank Almelo
Wierdensestraat. Watersnood in 1946. Links op de voorgrond is de muur en het hekwerk van de arrondissementsrechtbank aan de Wierdensestraat 4 te zien.

Kantongerecht Wierdensestraat
Wierdensestraat. Het pand rechts ernaast aan de Wierdensestraat 6 is later in gebruik genomen als kantongerecht, toen het kantongerecht op het marktplein afgebroken zou worden.

Bureau Ruilverkaveling
Wierdensestraat. Rechts op de voorgrond staat een pand aan de Wierdensestraat 11, dat in een later stadium dienst zou doen als Bureau Ruilverkaveling.

Autobusdienst N.V. WATO
Wierdensestraat. In het pand rechts van de Wierdensestraat 11 heeft in de jaren dertig Ford-dealer Gebroeders Schiphorst aan de Wierdensestraat 9 gezeten, die in die jaren naar de Haven Noordzijde 13 vertrok. Autobusdienst N.V. WATO kwam er toen in. Volgens een advertentie was hier in ieder geval vanaf 1957 Reisbureau CARBO gevestigd. Later in de tijd, zo wijzen andere advertenties uit, werd deze naam gewijzigd in Reclameburau Carbo. Het was tevens de laatste gebruiker van het pand, dat daarna verhuisde naar de kapel aan de Schuttenstraat. Later in de tijd werd het pand Wierdensestraat 9 gesloopt.

Rotterdamsche Bank
Wierdensestraat. Links naast het pand van het Bureau Ruilverkaverling was het kantoor van de Rotterdamsche Bank aan de Wierdensestraat 13 gevestigd. Op het bord boven de deur staat nog "Rotterdamsche Bankvereeniging" vermeld. Later zou de bank fuseren met de Amsterdamsche Bank en vervolgens verhuizen naar het pand van de Amsterdamsche Bank aan de Wierdensestraat 12. Op de foto is dit nog een open plek schuin aan de overkant van de straat, gezien vanaf de Rotterdamsche Bank, waar het nieuwe kantoor van de AMRO Bank nog gebouwd zou worden.

Burgerweeshuis en bewaarschool J.F. Peitsch-stichting
Wierdensestraat. Op deze open plek links aan de overkant stond het voormalige Burgerweeshuis en bewaarschool (tot 6 april 1945) van de Johanna Frederika Peitsch-stichting aan de Wierdensestraat (zuidzijde) ter hoogte van de Boompjes. Tijdens de bevrijding brandde het gebouw volkomen uit, dat werd bezet door de Duitsers en door de geallieerden in brand werd geschoten.

Conciërgewoning stadhuis
Wierdensestraat. Het dubbelpand rechts van de straat, direct links van de Rotterdamsche Bank, diende rechts als woning van J.A. Hakkert, conciërge van het stadhuis aan de Wierdensestraat 15.

Kantoor gemeenteontvanger
Wierdensestraat. Het linker gedeelte van het dubbelpand was het kantoor van de gemeenteontvanger aan de Wierdensestraat 17.

Stadhuis Wierdensestraat
Wierdensestraat. Het hoge pand verderop op de achtergrond (met klok) is het Stadhuis aan de Wierdensestraat 19, ter hoogte van de afslag rechts naar de Oude Kloosterweg, links van het stadhuis en aan de overkant ter hoogte van de Boompjes.
Trefwoord:Watersnood
Periode:1/1/1946-1/1/1947
Fysieke bijzonderheid: Zwart Wit
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boompjes
Almelo, Oude Kloosterweg
Almelo, Wierdensestraat 4
Almelo, Wierdensestraat 6
Almelo, Wierdensestraat 9
Almelo, Wierdensestraat 11
Almelo, Wierdensestraat 12
Almelo, Wierdensestraat 13
Almelo, Wierdensestraat 15
Almelo, Wierdensestraat 17
Almelo, Wierdensestraat 19
Identifier:NL-AmlHA_434_01_012
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.