image/svg+xml

Winkeliers Grotestraat Zuid

Winkeliers Grotestraat Zuid

Omschrijving:Grotestraat Zuid. De Grotestraat gezien vanaf de afslag naar de Hofstraat rechts, in de richting van de T-splitsing van de Grotestraat naar de Oude Markt, ter hoogte van het voormalige stadhuis (raadhuis) aan de Grotestraat 80, op de hoek van de Molenstreng. Tussen de twee panden links op de voorgrond begint de afslag naar de Werfstraat.

Sanering Oude Markt
Begin jaren zestig zou een ingrijpend saneringsprogramma van de gemeente worden uitgevoerd in de binnenstad. Alle winkeliers aan de Oude Markt, inclusief het aangrenzende westelijk gedeelte van de Grotestraat, tot en met de Werfstraat zouden worden gesaneerd. De andere saneringslijn was het gebied ten noorden van de Almelose Aa, vanaf de Werfstraat richting de Waag. Dit alles ten behoeve van de bouw van diverse grootwinkelbedrijven op deze plek in de binnenstad, omdat de gemeente toen radicaal iets anders wilde. Ze hadden een zienswijze om de stad te vernieuwen en te moderniseren. Het bestaande beeld moest hiervoor wijken.

Coöperatie de Toekomst
Grotestraat. Links op de voorgrond staat de stoffenzaak Coöperatie de Toekomst aan de Grotestraat 89, op de hoek van de Werfstraat.

De Vlijt
Grotestraat. Links net buiten beeld staat het hoedenmagazijn de Vlijt aan de Grotestraat 91. In verband met de komende sanering van de winkeliers aan de Oude Markt en dit linker deel van de Grotestraat zou de Vlijt later nog verhuizen naar de overkant, in het pand van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90.

W. Ossenkoppele
Grotestraat. Links van de Vlijt ook buiten beeld, staat de winkel van W. Ossenkoppele woninginrichting aan de Grotestraat 93.

Bram Gombert
Grotestraat. Links van de fa Ossenkoppele, eveneens buiten beeld, zat nog de winkel van Bram Gombert, galanterieën en huishoudelijke artikelen aan de Grotestraat 95.

Heeringa & Co.
Grotestraat. Rechts van de winkel De Werf (Coöp de Toekomst) zit Heeringa & Co. aan de Grotestraat 87, op de andere hoek van de Werfstraat. Uit de krant toen wel bekend om de slogan 'Het Twentse Serviezenhuis". Ze waren tevens Gero-dealer. Na de sanering zou café het Botervat de oude adressering van Heeringa krijgen, die op dat moment nog Oude Markt 3 was.

Café N. Tijink
Grotestraat. Rechts naast Heeringa, om de hoek en buiten beeld, zit café N. Tijink aan de Grotestraat 85, op de hoek van de afslag naar de Oude Markt.

Mulder's Stoffenhuis
Grotestraat. Direct rechts op de voorgrond staat Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90, op de hoek van de Hofstraat, de toekomstige locatie voor Hoedenmagazijn de Vlijt, nu nog gevestigd aan de overkant aan de Grotestraat 91.

Boekhandel Hilarius
Grotestraat. Links naast Mulder's Stoffenhuis zit boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88.

Kunsthandel van der Aa
Grotestraat. Naast de boekhandel zit de kunsthandel van der Aa aan de Grotestraat 86. Voorheen was dit gebouw oorspronkelijk de woning van de familie ten Bruggencate. In dit pand zou later Berntsen meubelen komen.

Sigarenmagazijn Kuiper
Grotestraat. In het dubbelpand ernaast, met rechts ervan het witte gedeelte, met de ronde boog, zit Sigarenmagazijn F. Kuiper aan de Grotestraat 84.

Smol naaimachinehandel
Grotestraat. De buurman is de naaimachinehandel Smol aan de Grotestraat 82, waar in het verleden Kuiper's Roggebroodbakkerij van roggebroodbakker J.H. Kuiper in heeft gezeten, toen het beekje de Molenstreng er nog langs stroomde vanaf het Kolkje. De locatie is rechts naast het raadhuis. De Molenstreng is in de jaren veertig gedemd.

Jan Pezie
Grotestraat. De winkel helemaal aan het eind, links naast het raadhuis, aan de overkant van de straat, is van Jan Pezie kleding aan de Grotestraat 83, op de hoek van de Oude Markt, met de Pecal-reclame op de luifel.
Periode:1/1/1960-1/1/1961
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, De Molenstreng
Almelo, Grotestraat 80
Almelo, Grotestraat 82
Almelo, Grotestraat 83
Almelo, Grotestraat 84
Almelo, Grotestraat 85
Almelo, Grotestraat 86
Almelo, Grotestraat 87
Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 89
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Grotestraat 91
Almelo, Grotestraat 93
Almelo, Grotestraat 95
Almelo, Hofstraat
Almelo, Oude Markt
Almelo, Werfstraat
Identifier:NL-AmlHA_417_02_009
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.