image/svg+xml

Panorama saneringsgebied westkant Hagengracht e.o.

Panorama saneringsgebied westkant Hagengracht e.o.

Omschrijving:H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Bakenstraat. Sanering. Hagengracht. Het zicht is vanaf het dak van het opslagpand van H.W. ten Hove Bzn. & Co. aan de achterzijde ter hoogte van de Bakenstraat direct onder ons en ter hoogte van de afslag links naar het Schalderoi, voor het puntdak op de voorgrond en de toen zeer korte Hagenstraat, die rechts onderin schuin naar boven in de Hagengracht uitkwam. Het pand van ten Hove liep aan de andere kant door naar de Haven Noordzijde 11, waar de hoofdingang van de opslag was. De panden op de voorgrond, aan de westkant van de Hagengracht, zouden binnenkort alle worden afgebroken, inclusief dat van ten Hove.

School voor christelijk lager onderwijs (1867)
Schalderoi. Het puntdak links op de voorgrond is het oude inmiddels verlaten schoolgebouw voor christelijk lager onderwijs (1867) aan het begin van het Schalderoi, (linksonder) op de hoek van de Hagenstraat. (rechtsonder) Het was een voorloper van de later gebouwde Koningin Wilhelminaschool.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Het gebouw links ervan, ook met een puntdak, is het gymnastieklokaal van de Koningin Wilhelminaschool vanaf 1927 aan de Hagengracht, op de hoek van de Westerkerkengang. De school zelf stond links van het gymnastieklokaal. Aan deze kant grensde het gebouw aan het Schalderoi, met een muurafscheiding van het schoolplein.

Woning Hagenstraat
Hagenstraat. Rechtsonder staat een voormalige woning aan de Hagenstraat, op dat moment al onbewoonbaar verklaard.

Fijnslijpinrichting Tegeler
Hagengracht. de zij-ingang er rechts van en het rechter gedeelte van het achterliggende witte gebouw was van Fijnslijpinrichting Tegeler aan de Hagengracht 10, op de hoek van de Hagenstraat. Naar aanleiding van de sanering van dit gebied moest de slijperij eind jaren zeventig uitwijken naar de Marktstraat 10. Aan de Hagenstraat 2 was een nevenlocatie gevestigd.

Achterzijde panden Grotestraat
Grotestraat. De rij panden op de achtergrond zijn de achterkanten van winkeliers aan de Grotestraat, waaronder geheel rechts, met het zwarte puntdak, juwelier Tegeler aan de Grotestraat 49, op de hoek van de Jan Muldersgang.

Grote Kerk
Kerkplein. Daar nog achter staat de Grote Kerk aan het Kerkplein 15 in de steigers voor groot onderhoud.
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Hagengracht 10
Almelo, Hagenstraat 2
Almelo, Haven Noordzijde 11
Almelo, Jan Muldersgang
Almelo, Schalderoi
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_289_02_105
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.