image/svg+xml

Panorama Grote Kerk

Panorama Grote Kerk

Omschrijving:Winkeliers Grotestraat Noord
Kerkplein. Panorama. Het zicht is op de Sint Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78, gezien vanaf de Grote Kerk aan het Kerkplein 15. Op de voorgrond loopt de Grotestraat schuin weg naar boven richting respectievelijk de afslag naar de Boddenstraat en de Oranjestraat.

Hotel De Leeuw
Grotestraat. Op de voorgrond, in het midden onderin, staat de achterzijde en zijkant van hotel De Gouden Leeuw aan de Grotestraat 8, op de hoek van de Doelenstraat. Het hotel werd eind jaren zestig definitief gesloten.

Hotel. D. Verboom
Boddenstraat. Direct rechts van de basiliek, iets naar voren, is nog het voormalige Hotel D. Verboom aan de Boddenstraat 80 te zien, met het schuine afgeplatte dak, met twee dakraampjes. Rechts ervan loopt de Esgang.

Boerenleenbank
Oranjestraat. Direct rechts van het voormalige hotel staat de Boerenleenbank aan de Oranjestraat 2, op de hoek van de Esgang. Het pand heeft een plat dak met aan de voorkant een reclameverlichting 'Spaarbank'.

Boekhandel Lohuis
Grotestraat. Geheel links onderin staat het pand van boekhandel Lohuis aan de Grotestraat 21, op de hoek van de Hagengracht.

Chinees-Indisch restaurant Chekiang
Grotestraat. Rechts ernaast is Chinees-Indisch restaurant Chekiang gevestigd aan de Grotestraat 19.

Hotel Lido
Grotestraat. Hotel-restaurant Lido is gevestigd aan de Grotestraat 17, geopend op 18-07-1963. De eigenaar was de heer G. Löhr. Het hotel telde drie tweepersoons- en acht eenpersoonskamers. Ze hadden 40 bedden en 100 zitplaatsen. In het hotel vestigde zich na de sluiting eind oktober 1969 het Chinees Indisch restaurant De Mandarijn.

Bar-dancing Moulin Rouge
Grotestraat. Omstreeks 1968 opende de eigenaar van hotel Lido rechts ernaast bar-dancing Moulin Rouge aan de Grotestraat 15. Nog geen jaar later, eind oktober 1969 kondigde de heer G. Lóhr in de krant aan, dat zowel het hotel, als de bar-dancing definitief gesloten zouden worden, omdat beide niet rendabel bleken te zijn. Op de locatie aan de Grotestraat 15 vestigde zich na de sluiting begin jaren zeventig Lotus, bar-dancing.

Parfumerie Apollo
Grotestraat. Naast de dancing, t.w. het smalle langwerpige pand met de twee geplaatste lichtkleurige markiezen, zit Parfumerie Apollo aan de Grotestraat 13, op de hoek van het Schalderoi. Dit pand werd later afgebroken, omdat de ingang naar de steeg Schalderoi moest worden verbreed.

House of Lords-Hehenkamp
Grotestraat. Rechts van de parfumerie, aan de Grotestraat 11, op de andere hoek van het Schalderoi, zit de winkel van House of Lords-Hehenkamp, een winkel met o.a. Lois Leans. Tot 1965 zat hier de kledingwinkel van G.P. Ypma.

Klumpers mode
Grotestraat. Daarnaast zit de firma Klumpers aan de Grotestraat 9. Later in de tijd, omstreeks 1980, heeft hier nog Berntsen, antiek gezeten.

Rohof Schoenen
Grotestraat. Vervolgens, aan de Grotestraat 7 zit Rohof Schoenen. Oorspronkelijk zat Rohof omstreeks de jaren vijftig aan de Grotestraat 5.

Hotel-restaurant La Bagatelle
Grotestraat. Naast de schoenenwinkel zit begin jaren zestig hotel-restaurant La Bagatelle aan de Grotestraat 3. Begin jaren zeventig was hun adres echter Grotestraat 5, er links naast. Later, na de definitieve sluiting van dit hotel, zou buurman Rohof Schoenen dit laatstgenoemde pand met zijn schoenenzaak samenvoegen tot de Grotestraat 5-7.

Palthenette, reiniging
Grotestraat. Het langwerpige pand rechts van hotel Bagatelle, op de hoek van de Boddenstraat en bijna recht tegenover de kerk, is Palthenette, reiniging aan de Grotestraat 1.

Catharinaklooster
Boddenstraat. Het langwerpige hoge gebouw schuin tegenover de Sint Georgiusbasiliek aan de overkant van de straat is het Sint Catharinaklooster (nonnenklooster) met Catharinaschool aan de Boddenstraat 51. Ook dit pand werd helaas onderdeel van de grote binnenstadsanering aan de zuidkant van de Boddenstraat, met als centrale saneringsplek het voormalige fabrieksterrein van Palthe, links buiten beeld.

Coöperatieve Vereniging Amsterdamse Huidenclub
Sumatrastraat. De langwerpige loods erboven, met de twintig ramen, was het huidenpakhuis aan de Sumatrastraat tegenover de Prins Bernhardstraat. Het was een huidenzouterij, die dateerde van omstreeks 1860 tot aan de jaren zeventig. Het pakhuis en de daarbij geparkeerde krengenwagens leidden dikwijls tot stankklachten van de omwoners.

Joodse begraafplaats 'Beth Chaim
Boddenstraat. Links ervan bevindt zich de Joodse begraafplaats Beth Chaim aan de Boddenstraat 22, op de hoek van de Beatrixstraat.
Periode:14/5/1969
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Boddenstraat 22
Almelo, Boddenstraat 51
Almelo, Boddenstraat 78
Almelo, Boddenstraat 80
Almelo, Doelenstraat
Almelo, Esgang
Almelo, Grotestraat 5-7
Almelo, Grotestraat 15-17
Almelo, Grotestraat 1
Almelo, Grotestraat 3
Almelo, Grotestraat 5
Almelo, Grotestraat 7
Almelo, Grotestraat 9
Almelo, Grotestraat 11
Almelo, Grotestraat 13
Almelo, Grotestraat 15
Almelo, Grotestraat 17
Almelo, Grotestraat 19
Almelo, Grotestraat 21
Almelo, Hagengracht
Almelo, Kerkplein 15
Almelo, Oranjestraat 2
Almelo, Schalderoi
Almelo, Sumatrastraat
Almelo, Sumatrastraat
Identifier:NL-AmlHA_289_02_087
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.