image/svg+xml

Markt

Markt

Omschrijving:Foto 1/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekmarkt
Marktplein. Marktoverzicht. Een prachtig overzicht vanaf de bovenetage van de toenmalige brandweerkazerne aan de Haven Zuidzijde van de weekmarkt op het Marktplein begin jaren zestig, die links achter ons in die tijd nog helemaal doorliep tot aan de Egbert Gorterstraat en de Brugstraat. Tot net voorbij die plek is de havenkom en een gedeelte van het begin van het Overijssels kanaal begin jaren vijftig namelijk gedempd en werd het marktplein alleen maar groter. Ter hoogte van het fabriekscomplex van de N.V. Van Heek Scholco kon nog ruimschoots en betalingsvrij worden geparkeerd.

Route Haven Noordzijde
Haven Noordzijde. De weg die vanaf de afslag van de Wierdensestraat en de Oude Markt, rechts net buiten beeld, nog schuin over het Marktplein naar links wegloopt richting de Egbert Gorterstraat en de Brugstraat, is de Haven Noordzijde. Dat gedeelte is, na de komst van C&A aan het Marktplein, vanaf de afslag van de Wierdensestraat tot de hedendaagse afslag naar het Baken opgeheven.

Voormalige Oude Kloosterweg
Oude Kloosterweg. De dwarsstraat rechts op de voorgrond, vanaf de TET-bus was de inmiddels opgeheven Oude Kloosterweg, die over het Marktplein, rechts buiten beeld wegloopt naar de afslag van de Haven Zuidzijde en verder liep richting de Wierdensestraat en daar vervolgens uitkwam, ongeveer ter hoogte van de afslag naar de Boompjes, er schuin tegenover.

Voormalige Bakenstraat
Bakenstraat. In het verlengde van de Oude Kloosterweg begon links van de TET-bus de afslag naar de Bakenstraat, die verderop ter hoogte van het begin van het Schalderoi in een bocht naar links, o.a. langs het Palthe-terrein, richting de Brugstraat liep. Een gedeelte hiervan werd later het Stadhuisplein, maar ook een stukje werd de Touwbaan.

Route Hagengracht
Hagengracht. Rechts bovenin, ter hoogte van de vrachtauto van Klinkhamer en de woonwagen op de achtergrond, begint de afslag naar de Hagengracht over het Marktplein, die daar in een bocht naar links op de achtergrond achter de marktkramen wegloopt in de Hagengracht, links bovenin de hoek.

Foto Lugt
Marktplein. Links bovenin die hoek staat het pand van Foto Lugt aan het Marktplein 23.

Pakhuis Vivo
Marktplein. Rechts van de fotowinkel staat het pakhuis met de naam Mercurius bovenaan de gevel, echter niet zichtbaar, waar op het moment van de foto de coöperatie Vivo in zit. Deze opslag zat daarvoor in een pand aan de Haven Noordzijde, ter hoogte van de afslag naar de Bakenstraat.

Bandencentrum
Marktplein. Naast het pakhuis, rechts van de bosschage, staat het pand van het Bandencentrum, dat later zou verhuizen naar de Haven Noordzijde, ter hoogte van de afslag naar de Brugstraat. Links van deze plek zou later de Passage Grotestraat-Hagengracht komen, met een doorgang in het achterliggende pand Grotestraat 75, dat daarvoor diende als de openbare leeszaal, lees bibliotheek. Daar links op de hoek van deze Passage zou later HIJ mode komen aan het Marktplein 23.

H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Marktplein. Rechts van het Bandencentrum is H.W. ten Hove Bzn. & Co., handel in ijzer en staal gevestigd aan het Marktplein 17a. (Minimaal bekend vanaf 1914) Hun opslag was aan de Haven Noordzijde 11, aan de achterkant grenzend aan de Bakenstraat.

Gétes meubelen
Marktplein. Vervolgens komt Gétes meubelen, die ook een afzonderlijke afslag hadden aan de Bakenstraat, rechts naast het opslagpand van ten Hove. Voorheen zat in dat opslagpand van Gétes aan de Bakenstraat de koffiebrander Neuteboom.

De Gruyter Super
Oude Markt. Geheel rechts bovenin is een grote bouwput aan de Oude Markt, waar op dat moment de bouw plaatsvindt van de grootwinkelbedrijven Vroom en Dreesmann (V&D), Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt, de Hema en rechts in beeld de nieuwbouw van De Gruyter Super aan de Oude Markt 2. Boven de supermarkt zou later Gétes meubelen zich vestigen, als extra locatie, naast de bestaande.


Foto 2/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 1.


Foto 3/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekmarkt
Marktplein. Marktoverzicht. Een prachtig overzicht vanaf de bovenetage van de toenmalige brandweerkazerne aan de Haven Zuidzijde op de weekmarkt op het Marktplein begin jaren zestig, die rechts achter ons in die tijd nog helemaal naar links doorliep tot aan de Egbert Gorterstraat en de Brugstraat. Tot die plek is de havenkom en een gedeelte van het begin van het Overijssels kanaal begin jaren vijftig namelijk gedempd en werd het marktplein alleen maar groter.

Vrij parkeren
Ter hoogte van het fabriekscomplex van de N.V. Van Heek Scholco, links van ons, kon nog ruimschoots en betalingsvrij worden geparkeerd.

Brug Egbert Gorterstraat
Egbert Gorterstraat. Te zien is dat de hefbrug in de Egbert Gorterstraat ter hoogte van de winkel van Vermeulen inmiddels compleet overbodig is geworden.

H.J. van Haarst Jr. Expeditie
Haven Noordzijde. In het tweede pand rechts op de voorgrond, met de witte daklijst zat H.J. van Haarst Jr. expeditie Almelo-Zwolle aan de Haven Noordzijde 21. Veel later zou hier Chinees-Indisch restaurant King Hsing in komen, maar dan geadresseerd aan de Haven Noordzijde 19 en tegenwoordig (2019) zit restaurant Dock 19 in dit pand, alweer 13 jaar lang. Rechts van dit pand zou veel later de bibliotheek Almelo worden gebouwd aan het Baken 3, die op de hoek zou komen van de Haven Noordzijde.

Tandarts de Greef.
In het hoge derde pand links van Van Haarst was de praktijk van tandarts de Greef gevestigd aan de Haven Noordzijde 23. In de jaren tachtig had tandarts Hollema er een praktijk. Veel later zou Assurantie- en Hypotheekkantoor Spijkerman zich hier vestigen.

H. ten Cate Hzn. & Co. nv
Helemaal op de achtergrond, achter de voornoemde brug met de vier pilaren, staat het fabriekscomplex Indië van H. ten Cate Hzn. & Co. nv aan de Haven Noordzijde, met fabriekspijp.

Textielfabriek Almelo
Haven Noordzijde. De andere fabriekspijp, die er links vlak naast staat, is van de voormalige textielfabriek de Grenzen, later textielfabriek Almelo geheten, aan de Haven Noordzijde 77. Eigenaar van dit complex, gekenmerkt door een sheddak, was de familie Hagedoorn. Op hun schoorsteen stond de naam Texal. Het bedrijf trad via postbus 29 naar buiten toe onder de naam Almelose Textiel Service.


Foto 4/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 3.


Foto 5/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 1 en 2.


Foto 6/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 1 en 2.


Foto 7/13
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekmarkt
Marktplein. Marktoverzicht. Een prachtig overzicht vanaf de bovenetage van de toenmalige brandweerkazerne aan de Haven Zuidzijde op de weekmarkt op het Marktplein begin jaren zestig, die links achter ons in die tijd nog helemaal doorliep tot aan de Egbert Gorterstraat en de Brugstraat. Tot die plek is de havenkom en een gedeelte van het begin van het Overijssels kanaal begin jaren vijftig namelijk gedempd en werd het marktplein alleen maar groter. Ter hoogte van het fabriekscomplex van de N.V. Van Heek Scholco kon nog ruimschoots en betalingsvrij worden geparkeerd.

Route Haven Noordzijde
Haven Noordzijde. De weg die vanaf de afslag van de Wierdensestraat en de Oude Markt, uiterst rechts, nog schuin over het Marktplein naar links wegloopt richting de Egbert Gorterstraat en de Brugstraat, is de Haven Noordzijde. Dat gedeelte is, na de komst van C&A aan het Marktplein, vanaf de afslag van de Wierdensestraat tot de hedendaagse afslag naar het Baken opgeheven.

Voormalige Oude Kloosterweg
Oude Kloosterweg. De dwarsstraat rechts op de voorgrond, vanaf de Haven Noordzijde was de inmiddels opgeheven Oude Kloosterweg, die over het Marktplein, rechts buiten beeld wegloopt naar de afslag van de Haven Zuidzijde en verder liep richting de Wierdensestraat en daar vervolgens uitkwam, ongeveer ter hoogte van de afslag naar de Boompjes, er schuin tegenover.

H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Marktplein. Rechts van het Bandencentrum is uiterst links in beeld H.W. ten Hove Bzn. & Co., handel in ijzer en staal gevestigd aan het Marktplein 17a. (Minimaal bekend vanaf 1914) Hun opslag was aan de Haven Noordzijde 11, aan de achterkant grenzend aan de Bakenstraat.

Badhuis en de schoorsteen van Gast
Hofstraat en Fortstraat. Het hoge gebouw dat links nog boven het pand van H.W. ten Hove Bzn. & Co. uitsteekt, is het oude badhuis aan de Hofstraat, het voormalige pand van Rijks HBS. De fabriekspijp er rechts naast is van het fabriekscomplex van textiel- en lederfabriek G.J. Gast Jr. (leerlooierij) aan de Fortstraat (bij de Hofstraat).

Gétes meubelen
Marktplein. Vervolgens zit Gétes meubelen naast ten Hove, die ook een afzonderlijke opslag hadden aan de Bakenstraat, rechts naast het opslagpand van ten Hove. Voorheen zat in dat opslagpand van Gétes aan de Bakenstraat de koffiebrander Neuteboom.

De Gruyter Super
Oude Markt. rechts van Gétes meubelen is een grote bouwput aan de Oude Markt, waar op dat moment de bouw plaatsvindt van de grootwinkelbedrijven Vroom en Dreesmann (V&D) geheel rechts, Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt erachter, de Hema schuin tegenover V&D en rechts van Gétes meubelen de nieuwbouw van De Gruyter Super aan de Oude Markt 2. Boven de supermarkt zou later Gétes meubelen zich vestigen, als extra locatie, naast de bestaande.

Openbare fietsenstalling
Haven Zuidzijde. De zijstraat rechts van het Marktplein, rechts op de voorgrond, is het einde van de daar doodlopende Haven Zuidzijde, waar rechts buiten beeld de openbare fietsenstalling stond, links van de coöperatieve Landbouwersbank op de hoek van de Oude Kloosterweg. Deze Landbouwersbank zou spoedig worden afgebroken, of is inmiddels afgebroken. Links van de fietsenstalling is nog rechts van de rechter marktkraam het openbare urinoir te zien, dat toen nog op het Marktplein stond.


Foto 8/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 7.


Foto 9/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Praktisch idem aan foto 7.


foto 10/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 3 en 4.


Foto 11/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 3 en 4


Foto 12/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 3 en 4


Foto 13/13
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idem aan foto 1 en 2

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Periode:28/5/1964
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Hagengracht
Almelo, Haven Noordzijde 23
Almelo, Haven Noordzijde 77
Almelo, Haven Zuidzijde
Almelo, Marktplein 17a
Almelo, Marktplein 25
Almelo, Oude Kloosterweg
Almelo, Oude Markt 2
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_289_02_085
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.