image/svg+xml

Woningen Hofstraat

Woningen Hofstraat

Omschrijving:De Hofstraat en de Klompsgang
Hofstraat. Een prachtige blik op de Hofstraat, vanaf het Kolkje gezien, die aan het eind op de achtergrond uitkomt in de Grotestraat Zuid. De winkeliers daar aan de overkant van de Grotestraat zitten er nog van voor de ingrijpende sanering begin jaren zestig van het Oude Markt-gebied tussen de Waag en de Grotestraat Zuid. Nu (2020) heet dit gedeelte van de Hofstraat de Koornmarkt. Het pand links op de hoek mocht na de totstandkoming van het Theaterhotel nog blijven staan en staat er nu nog steeds. Vanaf 2016 is hier Torino, chocolade, koffie & thee gevestigd aan de Koornmarkt 27.

Klompsgang. Geheel rechts, naast het pand op de voorgrond met het platte dak, loopt de inmiddels verdwenen Klompsgang, die ook uitkomt in de Grotestraat Zuid, links van het pand van Foto Boom aan de Grotestraat 92, het pand dat aan het eind van de Hofstraat rechts op de hoek staat. Foto Boom zou later verhuizen naar de Grotestraat 78 en het pand zou worden afgebroken.

Winkeliers Grotestraat Zuid
Hoedenmagazijn De Vlijt
Grotestraat. Aan het eind van de Hofstraat is aan de overkant het zicht op het Hoedenmagazijn van De Vlijt aan de Grotestraat 91, met links een vlaggestok aan de gevel, die rechts buiten beeld ook op dezelfde manier is aangebracht. Links ervan is buurman W. Ossenkoppele woninginrichting gevestigd aan de Grotestraat 93. De winkels aan die kant zouden, zoals voornoemd, gesaneerd worden begin jaren zestig en dat betekende voor de Vlijt een verhuizing later naar de overkant van de straat naar het pand van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90. Dat pand staat vanaf de fotograaf gezien rechts van het pand van Foto Boom, dus aan de andere kant grenzend aan de Klompsgang.

Pand Mendels
Klompsgang. Geheel rechts staat het pand met de drie etages van Mendels aan de Klompsgang, dat later in gebruik zou worden genomen door Pieter Berntsen meubelen, die zich zou vestigen aan de Grotestraat 86, links van boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88.

Paardenstal burgemeester mr. J. van Riemsdijk
Hofstraat. Tussen het voornoemde pand van Mendels en de winkel van Mulder's Stoffenhuis aan de Grotestraat 90, van hieraf niet zichtbaar, stonden diverse gebouwtjes, waaronder een laag gebouwtje met een puntgevel met een houten top, dat oorspronkelijk de paardenstal van onze voormalige burgemeester mr. J. van Riemsdijk is geweest.

Robbenhaarshuis
Voormalige burgemeesterswoning mr. J. van Riemsdijk
Hofstraat. Aan de linkerkant van de hofstraat staat in het rijtje, ook echter buiten beeld, de inmiddels 250 jaar oude burgemeesterswoning aan de Hofstraat 3 (later Koornmarkt 19), beter bekend als het Robbenhaarshuis.

Toekomst Hofstraat
Als je de foto bekijkt en vergelijkt met de huidige situatie, dan zie je dat de linkerkant van de Hofstraat anno 2021 behoorlijk intact is gebleven. Echter is alles afgebroken wat er rechts van stond, vanaf de panden op de voorgrond tot en met de achterliggende panden aan de Grotestraat en de daar weer achterliggende Oude Markt. Dit alles ten behoeve van de uiteindelijke verbreding van de Hofstraat, die aansluiting kreeg op de later verlegde Oude Markt in het verlengde van de Hofstraat en de bouw van Groenwoudt's Kijk Grijp supermarkt aan de Oude Markt 3, op de hoek van de Grotestraat. Het pand van boekhandel Hilarius aan de Grotestraat 88 kwam daardoor uiteindelijk op de hoek te staan van de Hofstraat en de Klompsgang werd opgeheven.
Periode:14/2/1956
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Grotestraat 88
Almelo, Grotestraat 90
Almelo, Grotestraat 91
Almelo, Grotestraat 92
Almelo, Grotestraat 93
Almelo, Hofstraat 27
Almelo, Klompsgang
Almelo, Koornmarkt 19
Identifier:NL-AmlHA_201_02_004
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.