image/svg+xml

Jan Zantinge

Biografie

Jan Zantinge

Biografie plaatje

Jan Zantinge (Dwingelo, 23-04-1927 – Nieuwleusen, 28-05-1996) was een meester in het schrijven van korte verhalen. Na de mulo heeft hij tussen 1947 en 1950 als militair in Nederlands-Indië gediend. Jan Zantinge kwam in 1954 naar Nieuwleusen en was er 25 jaar, tot zijn pensionering, (hoofd)onderwijzer van de openbare Koningin Julianaschool. Na zijn pensionering begon hij te publiceren en dan vooral in de Drentse literaire tijdschriften Oeze Volk en Roet. Hij schreef over herinneringen aan zijn jeugd en het leven in een dorp en onderscheidt hij zich door het schrijven over politionele acties in Nederlands-Indië en met het gedicht 'Asielzeuker' (Maandblad Drenthe, februari/maart- nummer 1992). Henk Nijkeuter heeft zijn verhalen en gedichten verzameld in Flustern zunder zwiegen (Zuidwolde; Het Drentse Boek, 2007).

In Overijssel is uitgegeven:

'Ach, 't is mar een kleinigheid, mar... en Feui toch', in De aandere wereld: toneelwerk (IJsselakademie, 1987. p. 31 en 37).

'Heur bevrijding', in Is 't noe dat 't pas begint? (IJsselakademie, 1995).

 

Bron: Een rondje Nieuwleusen; samengesteld door G. Bartels Martens. (Kampen, IJsselacademie, 1997)

Bron: Het Drentse Boek

Bron afbeelding: Drenthe Boeken (verbonden aan Huus van de Taol / Het Drentse Boek) (n.d.). Kaft Flustern zunder zwiegen [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 30 mei 2016, van http://www.drentheboeken.com/Webwinkel-Product-27798253/Flustern-zunder-...

Trefwoorden:Jan Zantinge, Militair, Onderwijzer, Drents, Tijdschrift, Oeze Volk, Roet, Henk Nijkeuter, Nieuwleusen
Locatie:Dwingelo
Thema's:Personen, Nieuwleusen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.