image/svg+xml

Albert Smit

Biografie

Albert Smit

Biografie plaatje

Albert Smit (Steenwijk, 05-12-1848 – 06-08-1935) was heel lang de enige streektaalschrijver van formaat in Noord-west Overijssel. Hij had ook een goed Overijssels gevoel voor humor. Albert Smit was drukker, boekhandelaar en uitgever van de Steenwijker Courant. Hij schreef de roman 'In de veenderij' (Elsevier's geïllustreerd maandschrift. Jrg. 5, 1895. p. 521 – 541). Dat is een verhaal dat speelt in de 19e eeuw: de rijke Peter Zomers heeft een bloeiende veenderij, maar al gauw beginnen de tegenslagen. De vele gesprekken zijn in streektaal.

Onder het pseudoniem Joris Goedleven publiceerde Smit in de krant regelmatig Proaties van Joris Goedleven; dialectstukjes over gebeurtenissen in en rond SteenwijkHet bezeuk van neve Jochem; over’edrukt uut de kraante van Smit Oct.- Dec. 1901 geeft een levendig beeld van het ‘dynamische Steenwijk’ in die dagen. De stukjes zijn later ook opgenomen in Verzen en schetsen (Steenwijk, H. Spanjaard en A. Smit, 1897-1933), vier bundels met gedichten en verhalen in de Steenwijker streektaal. De verhalen en verzen kregen opnieuw aandacht in Kleinigheden: een dialectische uitgave samengesteld uit de werken van Albert Smit, door Dick Weijdema (Steenwijk: Van Kerkvoorde & Hollander, 1987). Verschillende verhalen zijn opnieuw gepubliceerd in Historische Mededelingen; het kwartaalblad van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken. Tenslotte schreef Albert Smit nog het geschiedenisboekje Uit Steenwijk’s Verleden (1931).

Bron: Historische Mededelingen, 1984, no. 2, p. 46-53, SW p. 60.

Trefwoorden:Albert Smit, Steenwijk, Streektaalschrijver, Steenwijker Courant, In de veenderij, Gesprekken in streektaal, Joris Goedleven, Proaties van Joris Goedleven, Het bezeuk van neve Jochem; over’edrukt uut de kraante van Smit Oct.- Dec. 1901, Verzen en schetsen, Kleinigheden: een dialectische uitgave samengesteld uit de werken van Albert Smit, Historische Mededelingen, Uit Steenwijk's verleden
Locatie:Steenwijk
Thema's:Personen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.