image/svg+xml

Persoonsbewijzen

Persoonsbewijzen

Omschrijving:Oproep voor kabelwacht gericht aan Dhr. J. Bokhove

Informatie: Oproep voor kabelwacht gericht aan Dhr. J. Bokhove
Wonende: Ambtstraat 75 Almelo

Deel van de tekst: "In verband met het doorsnijden van telefoonleidingen van de Duitsche Weermacht, Wordt U, in opdracht van de Sichterheitspolizie, aangewezen om deze telefoonleidingen op den met bovenstaand nummer in zwart aangegeven post op de lijn Borne - Almelo 50m den Poulinkstraat te bewaken op 20 September 1941 van 23 uur tot de bewaking van Uw gebied door anderen wordt overgenomen." Getekend 19 September 1941 door Burgemeester Mello Sichterman.

Bijzonderheid: Een aantal dagen voordat deze brief werd verzonden vond er op 13, 14 en 15 September 1941 in Twente een razzia plaats waarbij 105 Joodse mannen werden opgepakt. Ze zouden in concentratiekamp Mauthausen worden vermoord. Het was de derde grote razzia in Nederland, na de razzia's van Amsterdam in februari 1941 en juni 1941.

De aanleiding van deze Razzia was dat in de zomer van 1941 in Twente sabotagedaden gepleegd waren door het lokale verzet, namelijk het doorknippen van militaire telefoonkabels van de Wehrmacht. De Duitse bezetter gaf aan dat de daders zich moesten melden onder dreiging van represailles.

Periode: 1941
Land: Nederland
Identificatie:NL-NvMVM_216097
Huidige eigenaar:5A1 Doos 4
Collectie:Museale Collectie Memory Vrijheidsmuseum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.