image/svg+xml

Detail Monumenten Wijhe

Detail Monumenten Wijhe

Omschrijving:Rooms Katholieke kerk Boerhaar, Boerhaar 41 te Wijhe
Rijksmonument, 1913
Parochiekerk St. Willibrordus in de buurtschap Boerhaar, gelegen ten zuidoosten van Wijhe. Vervangt een neoclassicistisch kerkje uit 1818. Huidige neogotische kerk ingewijd 1913. Typerend werk in het oeuvre van de Amersfoortse architect Herman Kroes, onder lichte verwantschap met het werk van A. Tepe.
Trefwoord:Religie & Levensbeschouwing
Personen:H. Kroes
Datum:1913
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:De neogotische kruisbasiliek bestaat uit een driebeukig schip met een transept, koor, driezijdige absis en twee zijkapellen. Tegen de zuidelijke eindgevel van het dwarsschip staat de sacristie. Aan de voorzijde een vierkante toren met ingang en uurwerk. Voor de linker zijbeuk een zeszijdig traptorentje.
De kerk is opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leien in Maasdekking en een overstekende goot. In het dak van de sacristie en de absis zijn kleine dakkapellen geplaatst. De toren heeft een grote spits met leien in Maasdekking en vier kleine spitsen op de hoeken. De gevels zijn geleed door zich verjongende steunberen met daartussen spitsboogvensters. Ook de galmgaten in de toren, de spaarvelden, de entree en de grotere vensters zijn afgesloten door spitsbogen. In de toren een klokkenstoel met drie moderne (niet beschermde) klokken en een klok van een anonieme gieter, 1456, diam. 55 cm.
De onderbouw van de kerk is blind met uitzondering van de ingang. Boven een waterlijst zijn de vensters aangebracht. In de eindgevels van het transept en in de voorgevel van de toren zijn grote vensters aangebracht. Boven de vensters in het dwarsschip zijn de geveltoppen geleed door spitsboogvormige spaarvelden.
De ingang, midden in de voorgevel, bestaat uit een opgeklampte dubbele houten deur met een bovenlicht onder een tudorboog. In het tussenlid van de kerk naar de pastorie zijn kleine spitsboogvensters geplaatst.
De sacristie is opgetrokken onder een schilddak met leien in Maasdekking en heeft rechtgesloten vensters onder spitsboog bovenlichten met gemetselde traceringen.
Het interieur van de kerk is overkluisd door kruisribgewelven op vierkante kolommen. De muren en boogvelden zijn gepleisterd, de kolommen en ribben niet. De oorspronkelijke tegelvloer is nog aanwezig. Verder zijn onder meer bewaard gebleven: het oorspronkelijke bankenplan met banken; het gebeeldhouwde hoogaltaar van zandsteen, marmer en gegoten brons; de gebeeldhouwde preekstoel van marmer, zandsteen en smeedijzer; de communiebank van zandsteen en marmer; zeven houten gepolychromeerde heiligenbeelden; één gepolychromeerd heiligenbeeld van steen; het gebrandschilderde glas-in-lood; het overstekende houten orgelbalkon; het (niet beshermde) orgel-en de orgelkas en de kruiswegstaties bestaande uit olieverfschilderijen op koper.
Rechten:CC-BY-NC
Identifier:NL-WeHVW_MON00002
Locaties:Wijhe, Boerhaar 41
Collectie:Monumenten Wijhe

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.