image/svg+xml

Olst, IJsseldijk 10, Welsum, De Geere, 19e eeuw

Olst, IJsseldijk 10, Welsum, De Geere, 19e eeuw

Omschrijving:De pand is een gemeentelijk monument als boerderij gebouwd in de 19e eeuw. De huidige bestemming is woonboerderij. Het pand ligt in het buitengebied van Welsum met de achtergevel naar de IJsseldijk gekeerd en is zichtbaar vanaf de openbare weg.

De woonboerderij heeft een T-vormige plattegrond met een van de dijk afgewend dwarsgeplaatst voorhuis.
Het gebouw heeft één bouwlaag met daarboven een kap. Het dak is een schilddak gedekt met donkergrijze keramische muldenpannen. In het linker schild bevindt zich een dakkapel. Het achterhuis heeft een zadeldak met wolfseind met dezelfde dakpannen. In de achtergevel in het wolfseind eveneens een dakkapel.
De gevels zijn vlakke gemetselde gevels met muurankers.
De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met drie raamkozijnen links en één raamkozijn rechts van het deurkozijn. De raamkozijnen zijn houten kozijnen met stenen lekdorpels en luiken aan weerszijden. Het deurkozijn heeft een bovenlicht met gietijzeren levensboom. De deur is een vlakke glasdeur. Direct onder de dakvoet zijn twee kleine zolderraampjes zichtbaar.
In de linker zijgevel van het voorhuis bevindt zich eveneens een toegangsdeur zonder bovenlicht, een raamkozijn met en een raamkozijn zonder luiken. In het achterhuis zijn stalramen aanwezig.
Er is een stenen schuur als bijgebouw.

Het gebouw is van belang:
• vanwege de streekeigen stijl,
• vanwege de karakteristieke ligging aan de dijk
• als beeldbepalend element in combinatie met naastgelegen boerderijen

Historie
De naam Die Geer komt al voor op een verpondingslijst (Belasting) uit 1651. Vermoedelijk stond hier toen nog geen huis. Die Geer was de naam van een in een punt toelopend stuk land. In 1748 stond er wel een huis, een z.g. katerstede. Deze katerstede bestond uit een huis met hof, een boomgaard en bouwland. Op 3 juli 1748 werd deze katerstede verkocht door Gerrit Levers en zijn vrouw Wendeltjen Douws, aan Gerrit Hendriks Fuit en zijn vrouw Meyletien Willems. Zij werd ook wel Heyltjen of Heile genoemd. De katerstede kreeg de naam van het stukje land waar hij opgebouwd was, Die of De Geere. Gerrit en Meyletien hadden 3 kinderen. In de kamer woonde Egbert Capteijn en zijn vrouw met 2 kinderen. Rond 1790 woonden op De Geere, Jan Gerrits Fuit 1756, de zoon van Gerrit en Meyletien.
In het register uit 1806 wordt alleen Albert Gerrits Fuit genoemd als kotter (Boer) op De Geere. Op 1-11-1810 verkocht Albert De Geere aan Hendrik Gerrits Fuit 1785. Hendrik was getrouwd op 11-4-1813 met Maria Gerrits Kruithof 1794 ook wel genoemd Maria Gerrits Stokking.. Hendrik overleed in 1830. Zijn vrouw Maria en hun zoon Gerrit Hendriks Fuit of Fut 1814 werden de eigenaren van De Geere. Gerrit trouwde op 9-3-1843 met Hendrika Voorhorst. Zij is overleden bij de bevalling van hun jongste zoon Albert in 1857. Gerrit hertrouwde op 30-12-1858 met Aartje van der Beld 1835. Ze kregen 5 kinderen.
De boerderij, De Geere, werd afgebroken en een stuk groter weer herbouwd. Ook werden er een schuur, een kookhuis en een berg bijgebouwd. Toen Gerrit was overleden hertrouwde Aartje op 19-9-1878 met Albert Nieuwenhuis. Zoon Gerrit Hendrik werd de volgende eigenaar. De boerderij staat in de uiterwaarden van de IJssel. Bij veel aanvoer van water komen de uiterwaarden onder water te staan. Rond de jaarwisseling van 1925 en 1926 werd het waterpeil in de IJssel zo hoog dat er water in de boerderij kwam te staan. Gerrit Hendrik Koetsier trouwde op 31-5-1930 met Grietje van Dijk. Zij kregen 2 kinderen: Dirkje 16-2-1931 en Roelof Hendrik 15-7-1932. Het was een moeilijke tijd, de crisisjaren van de vorige eeuw. De familie Koetsier kon het financieel niet meer bolwerken. De boerderij moest worden verkocht. Om de boerderij in de familie te houden, werd de boerderij in 1931 gekocht door zijn oom Johannes Fuit 1-10-1862 afkomstig van De Hoeve. Johannes was op 27-6-1901 getrouwd met Hendrika Fuit. Zij hadden 6 kinderen. Na eerst boer te zijn geweest op De Hoeve, boerden ze nu verder op De Geere. Hendrika overleed op 29-3-1940. In 1942 droeg Johannes zijn bedrijf over aan zijn zoon Johannes. Johannes Sr. overleed op 9-4-1947. Zoon Johannes trouwde met Gerritje Bosch. De twee jongste zonen Gerrit en Aart bleven op de boerderij wonen.

In 1993 en in 1995 kwam het water van de IJssel zo hoog te staan dat de boerderij weer onder zou lopen. De brandweer en vele vrijwilligers probeerden met zandzakken het dreigende onheil te weren. Bij de dijkverzwaring die hierop volgde werd om de boerderij een aparte dijk gelegd. Als in 2012 de gezondheid van Gerritje achteruit gaat vertrekt zij naar woonzorgcentrum De Boskamp in Epe. De broers wonen nu alleen op de boerderij.

Bron beschrijving monument: Werkgroep Monumenten, 2016
Bron historische foto's en omschrijving: Erna Zijlstra
Datum:1800
Periode:1800-1899
Datum onzeker:Ja
Identifier:NL-OstHVOE_MON00039
Locaties:Olst, IJsseldijk 10
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.