image/svg+xml

Olst, Hendrik Droststraat 20A, 1837

Olst, Hendrik Droststraat 20A, 1837

Omschrijving:In het jaar 1837 vond de aanbesteding plaats van de bouw van een “Doodenhuis met doodgraverswoning” Deze woning is als zodanig in gebruik genomen. Naast de functie van woonhuis voor de doodgraver / veldwachter hebben gedeelten van het pand dienstgedaan als noodziekenhuis voor lijders aan besmettelijke ziekten (1900) en als bibliotheek (1911). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw onderdeel van het distributiekantoor, na de Tweede Wereldoorlog onderdak voor de gemeentelijke vleeskeuringsdienst om vervolgens tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw onderdak te bieden aan de dienst gemeentewerken. Daarna is het volledig in gebruik genomen als woning.

De woning is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft één bouwlaag met een kap en een dwarskap op een uitbouw aan de linkerzijde. De zadeldaken zijn gedekt met grijze dakpannen.
Aan de linker achterzijde bevindt zich een aanbouw met een plat dak.
De grijs gepleisterde voorgevel heeft kenmerken van de eclectische bouwstijl, een stijl die gebruik maakt van de neostijlen of motieven daaruit, vaak door elkaar gebruikt.
Op de begane grond heeft de gevel een groot raam geflankeerd door twee kleine ramen. Afgesloten door spitsbogen met verwijzing naar de neogotische bouwstijl.
De topgevel heeft verschillende fantasie elementen als ondiepe hoge slanke nissen in een symmetrisch patroon, drie aan weerszijden en hogerop drie in het midden, zware schouderstukken op de top en ter hoogte van de goten. Er is een luidklokje in de centrale nis in een open spitsboogje boven de nok.
De linker zijgevel en de achtergelegen aanbouw hebben spitsboogramen en fantasie elementen.
In de eveneens gepleisterde rechter zijgevel bevindt zich de toegangsdeur in een centraal ogend bouwvolume. Dit wordt versterkt door de combinatie met de bovengelegen stenen dakkapel met een platdak.Over de niet gepleisterde achtergevel zijn geen bijzonderheden te melden.
Achter de woning bevindt zich een vrijstaande stenen schuur voorzien van een zadeldak met dakpannen.

Het pand is van cultuur- en architectuurhistorische betekenis:
+ als voorbeeld van eclectische bouwstijl
+ als uniek beeldbepalend element en de opvallende situering in het centrum van Olst

Werkgroep Monumenten


Datum:1837
Datum onzeker:Nee
Identifier:NL-OstHVOE_MON00021
Locaties:Olst, H. Droststraat 20A
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.