image/svg+xml

Olst, IJsseldijk 49, Welsum, De Mediaan, 1909

Olst, IJsseldijk 49, Welsum, De Mediaan, 1909

Omschrijving:Boerderij “De Mediaan”, IJsseldijk 49, Welsum
Rijksmonument, 1909
De boerderij “De Mediaan” is in 1909 gebouwd onder toezicht van architect L. Dorst te Welsum.
Trefwoord:Beroep & Bedrijf
Personen:L. Dorst, Gerhard Logtenberg
Datum:1909
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:De boerderij ligt aan de IJsseldijk en heeft een dwargeplaatst voorhuis, met een brede risaliet en timpaan. Verschillende ornamenten zijn in Jugendstil / Art Nouveau-stijl uitgevoerd. Het huis heeft echter ook neo-classicistische stijlelementen.
Het voorhuis en naastgelegen dienstboerderij zijn verbonden door een tussenlid.
De boerderijen zijn opgestrokken uit rode machinale baksteen. Het dwarshuis heeft een met vernieuwde Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met een overstekende gootlijst, het schuurgedeelte en de kleinere boerderij een met Hollandse pannen gedekt wolfdak. Het voorhuis heeft segmentboogvormige zesruits vensters binnen profiellijsten met kuiven. De vensters zijn behangen met luiken. Onder de vensters loopt een gepleisterde band met cassettes. De voorgevel heeft een centraal geplaatst hoger ingangsrisaliet tussen gepleisterde lisenen, met een fronton onder een steekkap met windvaan. Binnen het fronton een rondboog, gedecoreerd met een ster en korenaren. De entree bestaat uit een houten deur met sierijzers onder bovenlicht, in een segmentboogvormig portiek met tegellambrisering. Het portiek is voorzien van een gepleisterde lijst en kuifdecoratie. Boven de entree een dubbele balkondeur met een met siersmeedwerk versierd Frans balkon. Aan weerszijden van het risaliet twee vensters. In de zijgevels van het voorhuis zijn twee vensters en kleine dubbele liggende vensters onder de dakrand. De voorgevel van de kleinere boerderij heeft drie T-vensters met luiken, een deur met boven- en zijlicht en onder de dakrand twee kleine liggende vensters; het derde is vergroot. De achtergevels van beide boerderijen zijn vrijwel identiek en bestaan uit een centrale baander met aan weerszijden een rozetvenster en een segmentboogvormige staldeur. Van de linker schuur is de baander vervangen door een dubbele schuifdeur.
Ook de Engelse landschapstuin is onder architectuur aangelegd. De tuin heeft een niervormige vijver, aanvankelijk was de tuin 60 meter breed maar is in de vorige eeuw vergroot.
Rechten:CC-BY-NC
Identifier:NL-OstHVOE_MON00007
Locaties:Olst, IJsseldijk 49
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.