image/svg+xml

Olst, Benedendijk (nabij nr. 14), 1925

Olst, Benedendijk (nabij nr. 14), 1925

Omschrijving:Het elektriciteitshuis is een gemeentelijk monument in circa 1925 gebouwd in opdracht van G.E.B. Olst. Diverse ingangen zijn later gewijzigd. Het pand is gelegen aan een kruising nabij de dijk.
Het elektriciteitshuis staat op een rechthoekige plattegrond en telt een bouwlaag. Het schilddak is met pannen gedekt en heeft een piron op de hoeken. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen en worden gekenmerkt door strekken, kruisvormige ventilatie-openingen met keramische ventilatiekappen en tanden. De lange gevel kent twee lisenen met verticaal geplaatste bruingeglazuurde bakstenen.
Het elektriciteitshuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische,
stedenbouwkundige en zeldzaamheidswaarden:
-voor de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening van Olst-Wijhe
-als voorbeeld van een nutsgebouw uit 1925, in het bijzonder als voorbeeld van een
transformatorhuisje. Het transformatorgebouw is uitzonderlijk in zijn omvang
-vanwege de architectonische details als de pironnen en baksteenornamentiek
-vanwege de redelijke gaafheid van het exterieur
-vanwege de beeldbepalende ligging aan een kruispunt
In 1916 werden Olst en Boskamp als eerste dorpen in de vroegere gemeente Olst aangesloten op het elektriciteitsnet van de N.V. IJsselcentrale te Zwolle. Een schaars lichtpunt tijdens de donkere jaren van de Eerste Wereldoorlog. De stroom werd via hoogspanningskabels naar een transformatorzuil bij de Rijksstraatweg getransporteerd, gelegen ter hoogte van de Hendrik Drosstraat, en van daaruit overgebracht naar gemeentelijke transformatorzuilen die zich op de hoek van de Aaldert Geertsstraat-Hendrik Droststraat en bij de kerk van Boskamp bevonden. De gemeente verdeelde vervolgens de stroom over de gebruikers. Daarvoor moesten speciale voorzieningen in de woningen worden aangebracht, waaronder stroommeters. Ook een deel van de straatverlichting ging over op elektriciteit. De zuilvormige transformator aan de Rijksstraatweg, gebouwd in 1916, noemde men "peperbus". Ze is nog op oude foto's te bewonderen. Omstreeks 1925 werd de zuil afgebroken en vervangen door het huidige elektriciteitshuisje, dat is gebouwd in opdracht van het toenmalig Gemeentelijk Energiebedrijf van Olst. De afgebroken transformatorzuilen in Olst-dorp en Boskamp zijn niet vervangen.
Als motivering voor de aanwijzing tot gemeentelijk monument wordt genoemd dat het een voorbeeld is van een redelijk gaaf transformatorgebouw, uitzonderlijk in zijn omvang. Het huisje staat op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Het schilddak is met pannen gedekt en heeft een piron op de hoeken. De gevels zijn van machinale baksteen. De ingang van het gebouw meerdere malen gewijzigd.
Bron: J.D. Hilferink, Geschiedenis van Olst (Olst, 2009); Het Oversticht, kennis- en adviescentrum ruimtelijk kwaliteit

Werkgroep monumenten 2016
Trefwoord:Woonomgeving
Datum:1925
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:Het elektriciteitshuis staat op een rechthoekige plattegrond en telt een bouwlaag. Het schilddak is met pannen gedekt en heeft een piron op de hoeken.
De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen en worden gekenmerkt door strekken, kruisvormige ventilatie-openingen met keramische ventilatiekappen en tanden.
De lange gevel kent twee lisenen met verticaal geplaatste bruingeglazuurde bakstenen.

Zie voor BRONNEN EN HISTORISCHE INFORMATIE: het Pdf-bestand bij dit document.
Rechten:CC-BY-NC
Identifier:NL-OstHVOE_MON00001
Locaties:Olst, Benedendijk 14
Collectie:Monumenten Olst

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.