image/svg+xml

Badges

Badges

Omschrijving:Kraagspiegel Untersturmführer

Informatie: Untersturmführer was een paramilitaire rang in de Duitse Schutzstaffel (SS), gecreëerd in juli 1934. De rang kende zijn origine in de oudere SA-rang van Sturmführer, welke al bestond sinds de oprichting van de SA in 1921. De rang van Untersturmführer was hoger in rang dan de Hauptscharführer of de (Sturmscharführer in de Waffen-SS) en lager dan de rang van Obersturmführer.

Untersturmführer was de eerste aangestelde SS-officiersrang, equivalent van een tweede luitenant in andere militaire organisaties. De insignes bestonden uit een zwart vierkant met drie zilveren ruiten diagonaal gecentreerd, met de epauletten van een leutnant. Omdat in de SS het accent lag op leiderschap van de organisatie, was screening en het ondergaan van een trainingsprogramma vereist. Dit trainingsschema was afwijkend van het standaard promotiesysteem voor de aangeworven rangen..

In de begindagen van de SS was de bevordering tot Untersturmführer eenvoudig: een kwestie van een opleiding en een positie waarin iemand aangetoond had klaar te zijn om een taak op zich te nemen als officier. Untersturmführer was ook incidenteel een benoemde positie, gegeven aan een SS-lid, zodat hij onmiddellijk in de organisatie kon beginnen als officier. Dit was typisch het geval bij de veiligheidsorganisaties, zoals de Gestapo en Sicherheitsdienst (SD).

In 1938 maakte de grootte en logistiek van de SS een vastgelegd systeem om SS-officier te worden noodzakelijk. Dit systeem was verschillend voor de Waffen-SS (militaire SS) en de formaties van de Algemene-SS Allgemeine-SS.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Uniforms_and_insignia_of_the_Schutzstaffel
Identificatie:NL-NvMVM_211754
Huidige eigenaar:5B 1 doos D15
Collectie:Museale Collectie Memory Vrijheidsmuseum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.