image/svg+xml

Badges

Badges

Omschrijving:Kraagspiegel SS-Schule - Bad Tolz (1e patroon)

Informatie: De SS Junkerschule Bad Tölz was een SS Junkerschule. Het diende als officiersopleidingscentrum voor de Waffen-SS. De school werd opgericht in 1937 en gebouwd door architect Alois Degano. Het is gelegen in de stad Bad Tölz, ongeveer 48 km ten zuiden van München. De architectuur en vorm van de school moeten indruk maken op personeel, studenten, bezoekers en voorbijgangers. De school werkte tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.

In 1934 begon de gewapende tak van de Schutzstaffel (SS), oorspronkelijk de SS-Verfugungstruppe genaamd , haar eigen officieren op te leiden. Anders dan bij de Wehrmacht konden sollicitanten die niet ten minste een diploma secundair onderwijs hadden, ook officier worden bij de SS-opruimingsmacht.

De school werd in 1936 ingehuldigd door Adolf Hitler . Daarin zouden SS-leden een reguliere legertraining moeten volgen. Voormalige legerofficieren werden ingezet als trainers. Vanwege hun achtergrond hadden sommige cadetten een basisopleiding in niet-militaire zaken nodig. Ze ontvingen etiquetteboeken, b.v. B. met instructies over tafelmanieren. Ook de nazi-ideologie werd in de colleges onderwezen. Verder moesten de leerlingen diverse sportieve prestaties leren (atletiek en militaire veldoefeningen).

De SS heeft kosten noch moeite gespaard bij de bouw van de school: faciliteiten omvatten een voetbalstadion omgeven door een atletiekbaan, een gebouw voor boksoefeningen en -gevechten, gymnastiek, balspelen, een verwarmd zwembad en een sauna.

In maart 1945 werden instructeurs en studenten van de school ingezet om de 38ste SS Grenadierdivisie "Nibelungen" op te richten. De divisie heeft nooit de status van volledige divisie bereikt, maar werd direct zonder volledige inzet ingezet in de strijd tegen Amerikaanse troepen in het Landshut- gebied. De divisie gaf zich op 8 mei 1945 over aan Amerikaanse legereenheden in de Beierse Alpen nabij Oberwössen nabij de Oostenrijkse grens.
Identificatie:NL-NvMVM_211701
Huidige eigenaar:5B 1 doos B42
Collectie:Museale Collectie Memory Vrijheidsmuseum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.