image/svg+xml

Badges

Badges

Omschrijving:Mouwband 1. Fallschirmjäger-Division

Informatie: De 1. Fallschirmjäger-Division was een elite Duitse militaire parachute-landingsdivisie die vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een divisie van parachutisten werd een Fallschirmjäger-divisie genoemd. Om redenen van geheimhouding werd het oorspronkelijk opgericht als de 7. Flieger-Division, voordat het in 1943 werd omgedoopt en gereorganiseerd als de 1. Fallschirmjäger-Division.

De divisie werd in oktober 1938 gevormd onder leiding van generaal-majoor Kurt Student. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bevatte de divisie twee parachutistenregimenten; het werd in 1941 op volle sterkte gebracht. In april 1940 nam de divisie deel aan de invasie van Denemarken en Noorwegen tijdens Operatie Weserübung, waarbij met succes verschillende vliegvelden werden ingenomen.

Het Duitse plan voor de invasie van België en Nederland in mei 1940 riep op tot het gebruik van de 7. Flieger-Division om te helpen bij de opmars door de verovering van belangrijke bruggen en het fort van Eben Emael. De invasie van Nederland omvatte de meerderheid van de 7. Flieger-Division in samenwerking met de 22. Luftlande-Division. Deze strijdmacht was gegroepeerd als het 11. Fliegerkorps en stond onder bevel van Kurt Student. De aanval op Den Haag werd een mislukking: het hoge verlies aan transportvliegtuigen liep tot vrij dramatische proporties. Veel parachutisten en luchtlandingstroepen werden gevangen genomen, honderden werden gedood of gewond en 1.536 gevangenen van beide divisies werden naar Engeland vervoerd. (Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 leidde tot de overgave van Rotterdam en onder de dreiging dat ook andere steden zouden worden gebombardeerd, te beginnen met Utrecht, tot de overgave van Nederland op 15 mei 1940). De aanval van Eben Emael was een groot succes met zowel het fort zelf als meer dan 1.000 vijanden veroverd.

De divisie nam deel aan de Slag om Kreta. De geallieerden op het eiland voerden een hardnekkige verdediging op en de troepen van de 7. Flieger-Division leden zware verliezen. Met behulp van de daaropvolgende versterkingen werden de geallieerden echter gedwongen het eiland op 29 mei te evacueren.

In september 1941 werd de divisie overgebracht naar het oostfront, waar ze vochten in de buurt van Leningrad, Stalino en later deelnamen aan anti-partizanenoorlog nabij Smolensk. In de zomer van 1942 werd de divisie overgebracht naar Frankrijk waar ze trainden voor de geplande verovering van Malta. Nadat deze operatie was geannuleerd, zagen delen van de divisie gevechten in Noord-Afrika.

De divisie nam deel aan de strijd van juli 1943 tegen de geallieerde invasie van Sicilië. Voor de rest van de oorlog vocht de divisie in de Italiaanse Campagne. Van 14 tot 27 december 1943 zag de divisie, onder leiding van generaal-luitenant Richard Heidrich, actie tegen de 1st Canadian Division in de Slag om Ortona. Later werd de divisie geconcentreerd in de verdediging van de Winterlinie ten zuiden van Rome, ter verdediging tegen de opmars van het Britse Achtste Leger, onder bevel van luitenant-generaal Oliver Leese. Van februari tot mei 1944 nam de 1. Fallschirmjäger-Division deel aan de Slag om Monte Cassino en eind mei en juni vocht het tegen de geallieerde operatie Diadem die zich later terugtrok naar het noorden van Rome. Ze maakten deel uit van het I Fallschirmkorps, samen met de 4. Fallschirmjäger-Division.

In januari 1945 werd het I Fallschirmkorps ingezet aan de Adriatische kust achter de Senio Rivier. De geallieerde opmars werd op 8 april hervat en de I Fallschirmkorps werd door het Britse Achtste Leger gedwongen tot een gestage terugtrekking in de richting van de rivier de Po. Delen van het Poolse 2e Korps veroverden de gevechtsvlag van de 1. Fallschirmjäger-Division en op de ochtend van 21 april trok de 3rd Carpathian Rifle Division Bologna binnen voor de Amerikaanse 34th Division. Op 25 april had de divisie de rivieroversteek voltooid. Ze vertrokken onmiddellijk voor een laatste mars naar de Alpenbergen. Uiteindelijk kwam op 2 mei 1945 de Duitse capitulatie in Italië, waarbij ook de mannen van de 1. Fallschirmjäger-Division betrokken waren. Een week later volgde de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland.
(bron:https://en.wikipedia.org/wiki/1st_Parachute_Division_(Germany) )
Identificatie:NL-NvMVM_213176
Huidige eigenaar:5B 1 doos C2
Collectie:Museale Collectie Memory Vrijheidsmuseum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.