image/svg+xml

Badges

Badges

Omschrijving:3rd Marine Amphibious Force (III MAF) insigne

Informatie: Deze eenheid wordt hedendaags het III Marine Expeditionary Force (III MEF) genoemd. III Marine Expeditionary Force ontstond op 1 Oktober 1942 als I Amphibious Corps in Camp Elliott, San Diego, Californië. Later die maand werden ze uitgezonden naar Noumea , Nieuw-Caledonië.
Het werd op 15 april 1944 omgedoopt tot III Amphibious Corps en nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd tegen het Japanse rijk in de Pacifische oorlog. Het vocht in enkele van de bloedigste veldslagen, waaronder de Slag om de Salomonseilanden, de campagne op de Marianen en de Palau-eilanden en de campagne op de vulkaan en de Ryukyu-eilanden (namelijk de slag om Okinawa). III Amphibious Corps werd overgeplaatst naar Tientsin, China, in september 1945, waar het deelnam aan de bezetting van Noord-China tot juni 1946. III Amphibious Corps werd gedeactiveerd op 10 juni 1946.

Oorlog in Vietnam:
III MEF werd opnieuw geactiveerd op 6 mei 1965 in Da Nang , Republiek Vietnam onder leiding van generaal-majoor William R. Collins. Op 7 mei 1965 werd III MEF opnieuw aangewezen als III Marine Amphibious Force (III MAF) en bestond uit de 1st Marine Division, de 3rd Marine Division en de 1st Marine Aircraft Wing. Het operatiegebied van de III MAF lag in de noordelijke I Corps Tactical Zone. III MAF nam van mei 1965 - april 1971 deel aan de oorlog in Vietnam, opererend vanuit Quang Tri, Thua Thien, Quang Nam, Quang Tin en Quang Ngai. III MAF werd overgeplaatst naar Camp Courtney, Okinawa in april 1971.

Heden:
III MEF heeft een belangrijke rol gespeeld bij humanitaire hulp en rampenbestrijdingsmissies in. De MEF hielp de hulpverlening onder leiding van de regering van Japan tijdens Operatie Tomodachi na de aardbeving en tsunami in Tōhoku in 2011. III MEF voerde ook HA/DR-missies(Humanitarian assistance/disaster relief) uit in Thailand in oktober 2011, de Filippijnen in oktober 2010 en Indonesië in oktober 2009. Meest recentelijk als reactie op de resulterende humanitaire crisis van tyfoon Haiyan die de Filippijnen in 2013 trof, werd III MEF geactiveerd als Joint Task Force 505 om humanitaire hulp en rampenbestrijdingsoperaties uit te voeren ter ondersteuning van de Filippijnse regering. Er werd meer dan 2.495 ton hulpgoederen afgeleverd en meer dan 21.000 mensen werden geëvacueerd.
Identificatie:NL-NvMVM_212078
Collectie:Museale Collectie Memory Vrijheidsmuseum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.