image/svg+xml

Zwolle, Wiecherlinckstraat: zes woongebouwen in een groene aanleg

Verhaal

Zwolle, Wiecherlinckstraat: zes woongebouwen in een groene aanleg

Plaatje bij verhaal: wiecherlincktraat_1.png

Het ontstaan van de Wiecherlinckstraat, de situering, de gebouwen en de waarden. (Bouwaanvraag november 1955, vergunning maart 1956, voltooid eind 1957)

Het Oversticht maakte in 2012 een studie van het complex: Zwolle, Wiecherlinckstraat: zes woongebouwen in een groene aanleg.

 

(Bouwaanvraag november 1955, vergunning maart 1956, voltooid eind 1957)

 

Wiecherlinck: overzicht vanuit west

 

Situering

Het complex woningen rond de Wiecherlinckstraat bestaat uit 3 rechte blokken (I) van vier lagen en drie blokken met een H-vormige plattegrond (H) van zes woonlagen op een parterre met garages.

 

 

Het ensemble staat in een stedenbouwkundig plan dat W.M. Dudok in 1948 voor dit stadsdeel maakte.

 

Gebouwen

De I en H blokken met woningen werden in 1956 voor woningbouwvereniging ‘Ons Belang’ ontworpen door architect C. Van Heelsbergen (1915-1978) van het architectenbureau Van Heelsbergen + Jansen uit Arnhem (1947-1991). Het type blokken met de H-vormige plattegrond werd in dezelfde jaren door Van Embden toegepast voor een buurt in Katwijk.

 

 

Woningbouw door Van Emden

 

Waarden

De belangrijkste waarden van het complex zitten in de stedenbouwkundige opzet: de strokenverkaveling in vier bouwlagen, gecombineerd met meer torenachtige volumes in zeven lagen langs het kanaal.

Daarnaast is de groenaanleg en de situering van de blokken in die groene ruimte van grote waarde.

 

Bomenlaan Schuurmanstraat-zijde

 

In het verhaal wordt ingegaan op het ontstaan van de Wiecherlinckstraat, de situering, de gebouwen en de waarden. In het verhaal worden foto’s getoond van o.a. het overzicht van de straat vanuit west, het Stedenbouwkindig plan Dudok voor Weezenlanden op hoofdlijnen, een overzicht van het gebied met de Schuurmanstraat, Luttenbergstraat, het Provinciehuis en het TAK-college en de groenstructuur met prunus-gaarden.

 

Het volledige verhaal met vele foto’s kunt u lezen in onderstaande link.

Wiecherlinckstraat

Trefwoorden:Wiecherlinckstraat, Ontstaan, Gebouwen, Bouwkundig

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.