image/svg+xml

Zwemvermaak, 1932 (film)

Verhaal

Zwemvermaak, 1932 (film)

Plaatje bij verhaal: still_zwemmen.jpg

Zwemvermaak, 1932 (film)

Op 22 januari 1998 verbetert de in Polen geboren maar in Australië opgegroeide Michael Klim in Sydney tot twee keer toe het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag op de kortebaan (25 meter): 51,16 en 51,07. Door een recordoogst van zeven medailles (vier gouden, twee zilveren en één bronzen) groeide hij uit tot de keizer van de wereldkampioenschappen zwemmen in Perth.

De sprinter gold jarenlang, en zeker in zijn tweede vaderland Australië, als de gedoodverfde opvolger van zijn trainingsmaat, de legendarische Rus Alexander Popov. Maar aanhoudend blessureleed én de concurrentieslag met onder anderen Ian Thorpe wierp Klim, bijgenaamd Lumpy, ver terug. Begin 2005 leek hij hersteld en plaatste Klim zich voor de wereldkampioenschappen van juli 2005 in Montreal.

 

Sportevenementen zijn altijd al dankbare onderwerpen geweest van films. In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich veel films over dit onderwerp, variërend van officiële sportwedstrijden en –clubs tot gezellig amateurvermaak. In de laatste categorie vallen deze fragmenten met beelden van zwemvermaak in het Weteringbad in Zwolle met o.a. de badmeester. Ook te zien zijn beelden van een zwemwedstrijd, 1932, gemaakt bij Bad- en Zweminrichting Zwarte Water (B.Z.Z.). Tot slot zijn beelden te zien van zwemvermaak en zonnebaden in kristalbad Herculo (Harculo) aan de IJssel, nabij de plaats waar tegenwoordig de elektriciteitscentrale staat.

 

Trefwoorden:HCO, Historisch Centrum Overijssel, Zwemmen, Zwemvermaak, Bad- en zweminrichting zwarte water, B.z.z., Kristalbad herculo, Harculo, Zwarte water
Periode:1932
Locatie:Harculo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.