image/svg+xml

Rozengeur, maar geen maneschijn (een artikel van 100 jaar geleden uit de Zwolsche Courant)

Verhaal

Rozengeur, maar geen maneschijn (een artikel van 100 jaar geleden uit de Zwolsche Courant)

Plaatje bij verhaal: onweer.png

Rozengeur, maar geen maneschijn (een artikel van 100 jaar geleden uit de Zwolsche Courant)

Na de moord op kroonprins Franz Ferdinand ontstaat er politieke strijd over Ruslands invloed richting Westen.

Rozengeur, maar geen maneschijn

 

Honderd jaar geleden in de Zwolsche Courant

 

 

Na de moord op kroonprins Franz Ferdinand ontstaat er politieke strijd over Ruslands invloed richting Westen. Oostenrijk verwijt het tsarenrijk, dat het al te bekwaam het pan-slavistische vuurtje opstookt en aanwakkert. Honderd jaar later weet de huidige Russische tsaar dus precies, waar en bij wie hij in de leer moet gaan.

 

Het Zwolse nieuws gaat over rozen… Kweekerij “De Hoop” in ’t Nieuwe Werk heeft de redactie een mand met fraaie bloemlezing uit eigen werk gebracht, en die redactie weet, wat haar te doen staat: schaamteloze reclame. Cynthia’s, zware volle rozen, met ’n tintje rose, bleek rose, en ’n tintje oranje; rank en donkerrood gesteelde Lady Hillington’s; de luchtige, zeer sierlijke mevr. Dora van Tets; de lichter gekleurde, rijkbladige General Super. Arn. Jansen; de nog lichtere, niet meer roode maar rose Belle Siebrecht en nog veel meer hooggestemde voorbeelden. Dan komt de krant vlot ter zake: de kweker heeft ze allemaal in voorraad …en hij wil ze gaarne afstaan. Onder zekere voorwaarden, dat spreekt. Wie zich in 2014 wel eens opwindt over de commercialisering van de media, kan zich door de krant van honderd jaar geleden laten troosten: niets nieuws onder de zon. Of is dat geen troost?

 

 

Gelukkig hoort ook zorgvuldige verslaggeving tot de deugden van de krant. In de nacht van 2 op 3 juli 1914 teistert een zwaar onweer Overijssel, met gevolgen die je bijna zouden laten twijfelen over het fenomeen van de huidige klimaatverandering. In Zwolle viel het nog mee. In de stad bepaalde zij  (het onweer – zij??) zich tot eenige getroffen boomen in de Wipstrikkerallee en elders. Maar in Hattem ging een pas gebouwde villa in vlammen op , al trof het niet bepaald een kwetsbaar slachtoffer: Vanmorgen heeft de heer Tibout, die nog maar kort te Hattem verblijf hield, zijn woning in de stad weer betrokken. Veel medelijden heeft de krant dan ook niet met hem: Op de verbrande villa bevond zich nog geen bliksemafleider.

 

Nee, dan de vele agrarische slachtoffers in de wijde omgeving. Talloze geiten en koeien zijn in de wei door de bliksem getroffen, en de krant somt ze allemaal op. Het meest hartbrekend is het geval van de weduwe Netjes, onder Kampen. Op stads-erf 7, pachtster wed. W.Netjes, een stier in de weide gedood door het hemelvuur. Wie weet, wat voor fok-tragedie hier voor de arme weduwe Netjes achter schuilgaat.

 

 

Ook op Urk was het raak, de bliksem sloeg in bij een woning, gelukkig zonder persoonlijke ongelukken , wel viel de vrouw bewusteloos, doch ze kwam spoedig weer bij. Hier bereikt de verslaggeving ooggetuige-kwaliteit, via een gat bij den schoorsteen was de bliksem binnen geraakt, had een gat in de zolder geslagen en vernielde in de kamer alle kopjes en schoteltjes die op tafel stonden. Door een uitgedrukt raam had de bliksem de woning verlaten, in dit geval slechts klein leed achterlatend.

 

Maar er zijn ook diverse dodelijke slachtoffers. Zo in Dedemsvaart de doodgraver Strijker, èn een aangenomen dochter van 15 à 16 jaar, getroffen in het nieuwe huis bij het nieuwe kerkhof. Ook de huishond lag dood. Dat was, honderd jaar geleden al, Code Rood.

 

Sjaak Onderdelinden.

Trefwoorden:Rozengeur, Onweer, Maneschijn, 1900-1950
Periode:1900-1950
Thema's:Honderd jaar geleden in de Zwolsche Courant

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.