image/svg+xml

Gerrit de Lange en zijn succesvolle bedrijf Stimulan

Verhaal

Gerrit de Lange en zijn succesvolle bedrijf Stimulan

Plaatje bij verhaal: nl-zlhco_1214_fd015760-2.jpg

Gerrit de Lange, de man die het Zwolse bedrijf Stimulan groot heeft gemaakt, is op 9 januari 1901 om zes uur ’s morgens geboren aan de Thomas a Kempisstraat 61 te Zwolle.

Hij is de zoon van bakker Albert de Lange (geb. 1868 Baalder, gem. Hardenberg – overl. 1935 Zwolle) en voormalig dienstbode Johanna Bouwmeester (geb. 1867 Oldebroek – overl. 1935 Zwolle).

Na korte tijd bij de Dedemvaartsche Spoortramweg-Maatschappij op kantoor gewerkt te hebben, is De Lange als handelsreiziger verder aan het werk gegaan. Hoewel het hem later voor de wind is gegaan, kreeg hij in 1932 te maken met flinke tegenslag. De Lange had van de Zwolse architect Hendrik W.T. Schoenmaker (1893-1978) f 1000,- geleend en deze eiste na verloop van tijd het bedrag inclusief f 64,25 rente terug. Een en ander resulteerde op 25 juli 1932 in een faillissement.

Geen sinecure in die tijd, want behalve “kleeren, beddegoed en bed, spijs en drank voor niet langer dan eene maand”, mocht iemand die failliet gegaan was niet bezitten.

Ondanks deze afschuwelijke ervaring, durfde De Lange het twee jaar later aan een eigen onderneming te starten. Op 1 augustus 1934 heeft hij een pand in het centrum van Zwolle aan de Waterstraat 83 betrokken. Hij gebruikte het als kantoor en pakhuis voor de handel in granen, dit onder de naam Zwolsche Agentuur en Commissiehandel, beter bekend onder de naam ZAC (niet te verwarren met de plaatselijke voetbalclub). 

Het pand had een gunstige ligging: aan de voorzijde lag het aan de Waterstraat en aan de achterzijde grensde het aan het water, de Thorbeckegracht. Het pakhuis was daardoor zowel per vrachtwagen als per schip goed bereikbaar.

In de loop der jaren ging De Lange zich toeleggen op diervoeders. Begin jaren vijftig lanceerde hij daarnaast iets totaal nieuw in de veehouderij, namelijk een biologisch combinatiepreparaat met diverse onmisbare stoffen, w.o. de vitamines A, B en D. Hij noemde het “Groeisnel producten”.

Er was “Groeisnel voor biggen en varkens” en “Groeisnel -D3- voor rundvee”. Beide producten zijn door de, toentertijd bestaande, Vitamine-Commissie goedgekeurd en door het Bedrijfschap voor Veevoeder tot de mengvoeders toegelaten.

Om deze preparaten te mogen produceren was het een voorwaarde dat er een medisch deskundige bij betrokken was. Zodoende had De Lange een dierenarts en een apotheker in dienst.

Ook de naam van het bedrijf veranderde, was het eerst Zwolsche Agentuur en Commissiehandel, in de tijd van de Groeisnel producten werd het Vitaminefabriek Stimulan. De bedrijfsomschrijving bij de Kamer van Koophandel luidde als volgt: “De fabricage van vitaminepreparaten, uitsluitend voor dieren”.

Vanwege het grote succes van de onderneming moest het bedrijf verhuizen uit de Zwolse binnenstad. De ruimte werd te klein en de bereikbaarheid van het bedrijf kon beter, bovendien was de gemeente Zwolle van plan het noordelijke stadsdeel te slopen en her in te richten.

Op 1 mei 1958 vestigt De Lange zijn bedrijf Vitaminefabriek Stimulan aan de Kranenburgweg 15 in Zwollerkerspel. Daar was meer ruimte voor de aard van zijn bedrijf.

De zaken gingen zo goed dat De Lange op 18 december 1962 Vitaminefabriek Stimulan laat omzetten in een naamloze vennootschap met de nieuwe naam Stimulan N.V.

Bij de opheffing van de gemeente Zwollerkerspel op 1 augustus 1967 komt Kranenburgweg nr. 15 in de gemeente Zwolle te liggen en dientengevolge wordt het bedrijfsadres veranderd in Lichtmisweg 4 Zwolle.

Vlak na de opheffing van de gemeente Zwollerkerspel wordt De Lange door Rijkswaterstaat uitgekocht. Stimulan N.V. moest wijken voor de komst van een snelweg, de A28 (die uiteindelijk niet daar terecht is gekomen). Met het geld van Rijkswaterstaat en de winst van zijn goedlopende bedrijf was het mogelijk ergens anders in Zwolle het bedrijf te vestigen. De Langes oog was gevallen op een stuk grond aan de Marsweg dat binnen een nieuw te bouwen industrieterrein lag en dat bekend stond onder de naam “De Blokjes”.

Architectenbureau Schat uit Den Hulst kreeg de opdracht voor het ontwerpen van een fabriekshal met kantoren. 11 november 1968 ontvangt de gemeente Zwolle het bouwplan en al op 24 december 1968 krijgt De Lange groen licht van Burgemeester en Wethouders voor de bouw.

In datzelfde jaar komt Stimulan N.V. met een nieuw soort voer voor paarden. Met de ervaring die het bedrijf al had op het gebied van varkens- en rundveevoer (Groeisnel), heeft het een speciaal samengesteld paardenvoer op de markt gezet onder de naam Pavo (PAardenVOeding). Het bleek een gat in de markt.

1 Oktober 1969 geeft zijn zoon Albert aan de Kamer van Koophandel door dat Stimulan N.V. naar het adres Marsweg 39 in Zwolle verhuisd is.

Helaas heeft directeur Gerrit de Lange slechts zeer kort van zijn bedrijf aan de Marsweg kunnen genieten, want op 17 januari 1970 overlijdt hij in Zwolle, slechts 69 jaar oud.

Jongste zoon Teunis, volgt zijn vader in maart 1970 officieel op als directeur.

In oktober 1972 wordt de naamloze vennootschap omgezet in een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Het bedrijf gaat verder onder de naam Stimulan B.V., maar blijft een familiebedrijf.

Stimulan deed het onder Gerrit De Lange al zeer goed, onder zijn zoon Teunis floreerde het bedrijf als nooit tevoren, vooral dankzij het paardenvoermerk Pavo.

Omdat het bedrijf uit haar voegen barstte, kwam er in 1976 een silo-ruimte bij en in 1980 zelfs twee productiehallen op het aangrenzende stuk grond Morseweg 2a.

In 1988 wordt Stimulan inclusief Pavo verkocht aan U.T. Delfia B.V. in Maarssen en daarmee verdwijnt Stimulan definitief uit Zwolle.

De nalatenschap van Gerrit de Lange is sinds zijn overlijden flink gegroeid, Pavo wordt inmiddels in 38 landen verkocht!

Auteur:Ingeborg Jonkers
Trefwoorden:Zwolsche Agentuur en Commissiehandel, ZAC, Stimulan, Vitaminefabriek, Pavo, Bedrijvigheid Overijssel
Personen:Gerrit De Lange
Periode:1901-1988
Locatie:Zwolle

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.