image/svg+xml

WONING - N. Klappe ;

WONING - N. Klappe ;

Omschrijving:Interview met Nico Klappe door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).

Noordweg 1-7 ? 8262 BM Kampen

Geboren 6 febr. 1928



Nico heeft tot zijn eerste baan bij zijn oom via de avondschool zijn middenstandsdiploma gehaald en via de technische school zijn vakdiploma.

Bij zijn oom komt hij dan na allerlei baantjes in dienst als schilder.

Dan volgt de oproep voor militaire dienst in 1948, hij is dan 20 jaar.

Hij volgt in Harderwijk (de WGF kazerne) de opleiding bij de artillerie tot mortier schutter.

Hij wordt korporaal en kan dan in de kaderopleiding voor onderofficieren niet verder omdat hij de Engelse taal niet machtig is.

Nu volgt de tropen opleiding want in 1949 vertrekken ze met bussen naar Rotterdam om ingescheept te worden op de Zuiderkruis.

Tegelijkertijd vertelt Nico dat hij teruggevaren is met de Nelly een Engelse boot.

De heenreis verloopt spoedig, een hele maand vrijwel niets doen, behalve wat lessen volgen aan boord. Het is een groot avontuur, het betekent wel familie en kennissen achterlaten, maar bijv. geen meisje. Zijn broer die al veel langer voor hem ook naar Indië moest had wel een meisje. Bij thuiskomst van zijn broer zat dat meisje hem op te wachten. Omdat ze alleen via briefwisseling contact hadden gehad herkende deze het meisje helaas niet. De verkering was daarna vrij snel uit.

Nico heeft in Indië een klein boxje waarmee hij foto?s maakt en die door de plaatselijke Chinees laat ontwikkelen herinnert hij zich.

Bij de aankomst in Tandjong Priok staat zijn broer hem op te wachten. Daar moeten ze eigenlijk al direct inladen voor Sukabumi, via Bogor (Buitenzorg) rijden ze daar naar toe.

Nico kan zich de mooie rit herinneren via de Puntjak Pas, de berg Gedé.

Daar, in Sukabumi, worden ze opgeleid door KNIL militairen, een fanatieke en gedreven opleiding in o.a. gevechtshandelingen en schietoefeni de veiligheid te handhaven van de bevolking en de eigen kazerne, dat wil zeggen veel wachtlopen en patrouilleren.

In deze periode heeft hij geen herinneringen aan gevechtshandelingen, wel worden allerlei zaken geleidelijk aan overgedragen aan het TNI (het officiële Indonesische leger).

Het kader van het TNI bestaat uit militairen die hun opleiding nog in Nederland in Breda hebben genoten.

Voor deze periode is er wel fel gevochten, het 341e bataljon heeft het zwaar te verduren gehad.

Reeds direct na aankomst hadden die al 4 doden te betreuren.

Het 342e waar Nico bij hoort hoefde alleen maar na een half jaar opleiding de aanwezige troepen te vervangen op een moment dat de politiek al besloten had tot overdracht.

In Sukabumi wordt Nico wachtcommandant, eigenlijk een sergeants functie, wegen bewaken en ongeregeldheden voorkomen.

Pas bij terugkomst wordt hij bevorderd tot sergeant, in Indië wordt vrijwel niemand bevorderd.

Bij de opleiding wordt je vrijwel niet voorbereid op ongeregeldheden, gelukkig voorziet daar de opleiding van de KNIL daar ter plaatse wel in. Je moest voor de zekerheid en de veiligheid een tegenstander zeker 2x doodmaken. Je was nl. nooit zeker of ze zich dood hielden en je toch nog onverwacht een klewang in de rug staken.

De natuur is overweldigend op de Grote Postweg, zelfs Nico die daar nu niet direct oog voor heeft,

ondervindt dat. Hij begint oog te krijgen voor de omringende tropenpracht.

Vrijwel iedereen kan in de loop van de tijd wat Maleis, niet om een gesprek aan te knopen, wel om de djongos of de baboes te vertellen wat ze moeten doen.

Wat de maaltijden betreft kan hij zich herinneren dat ze nog maanden na aankomst stampot uit blik hebben gegeten. Zijn broer, die 3 jaar in Indië heeft gezeten, heeft hem uiteindelijk aan de rijsttafel gekregen, en op die manier heeft hij die ook leren waarderen.

De broer heeft met zijn kamerad
Trefwoord:Indonesië
Datum:12-03-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{7F6216BA-A0C6-483D-A2B8-7B0CAE534634}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Kampen, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel