image/svg+xml

WONING - Mevr. Petra Bergman-Robert ;

WONING - Mevr. Petra Bergman-Robert ;

Omschrijving:Interview met mevr. Petra Bergman-Robert door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).



Interview met Petra Bergman- Robert te Zwolle

Geboren op 9 okt 1942 in het bergdorp Batoe op Oost Java, in de buurt van Malang. De Nederlanders hebben daar tuinen aangelegd met onder andere appelbomen. Haar moeder was een aardige spontane vrouw en geliefd bij de mensen. Haar ouders waren Indo’s, haar grootvader (van vaderszijde) kwam van de Molukken en was KNIL- militair. Ze heeft goede herinneringen aan haar jeugd; het was een vredige omgeving waar ze zich veilig voelde. Soms was haar moeder erg bang en moest ieder binnen blijven omdat de Permuda’s in de buurt waren en de streek onveilig maakte. Op haar zesde jaar verhuisde ze met haar ouders naar Batavia en ging ze voor het eerst naar school. Over de Japanse periode op Java heeft ze weinig meegekregen. Haar vader was boekhouder. Hij was invalide wegens de val van een paard en kon zijn arm niet goed bewegen en sleepte met één been. Daarom waren de Japanners niet in hem geïnteresseerd.

De reden waarom haar ouders naar Batavia gingen, kan ze zich niet herinneren. Waarschijnlijk wilde haar opa (Ruggenberg), die daar woonde, hen daar in veiligheid brengen. Haar ouders werden door de Permuda’s namelijk beschouwd als blanda’s. De reis van Batoe naar Batavia was vermoeiend voor haar ouders en hun inmiddels vijf dochters. Haar opa was amanuensis van de Koning Willem III -school in Batavia en had daar een groot huis. Er was in dat huis genoeg ruimte. Ze vond dat een leuke tijd. De Nederlanders en Indo’s raakten hun baan kwijt, want die banen werden allemaal aan de Indonesiërs gegeven. Haar vader koos voor de Indonesische nationaliteit maar raakte toch werkeloos. Daarom werd het grote huis van haar opa (die inmiddels was overleden) verhuurd aan o.a. een Chinese handelaar.

Petra zat bij de zusters Ursulinen (nonnen) op school en heeft daar veel geleerd. Dat was een leu Naderhand zat ze op de SMA (voortgezet onderwijs) en dat was een gevaarlijke tijd vanwege de militairen die ze onderweg van school naar huis tegenkwam.

In 1958 besloot haar vader toch af te zien van de Indonesische nationaliteit. Veel Nederlanders waren toen al vertrokken naar Nederland. Haar vader verkocht het huis van haar opa aan Raman Soutama, die het goed vond dat ze voorlopig gratis in het huis konden blijven wonen tot de visa geregeld waren. Na negentien maanden kregen ze eindelijk de visa en op 23 november 1960 vlogen ze met de SAS naar Nederland. Het was een lange reis met enkele tussenlandingen. De familie was aanwezig op Schiphol om hen te verwelkomen.





Aangekomen in Nederland (november 1960) kwamen ze in Oosterbeek terecht. Daar woonden ze in een soort zomerhuisje (de hemelse berg) bij een boer. De mensen kregen een bepaald bedrag, afhankelijk van de grootte van het gezin. De boer zorgde voor huisvesting en voor het eten en drinken. Dat gaf veel reden tot ruzie met de boer en nadien kregen ze zelf het geld in handen. Toen waren ze geen blanda’s meer maar werden gezien als vluchtelingen. Na enige tijd kwamen ze in Zwolle te wonen. Haar vader moest veel moeite doen om werk te vinden; dat is uiteindelijk wel gelukt. Petra heeft in Zwolle op de MMS gezeten en verschillende vervolgopleidingen gedaan (stenografie en talen). Ze heeft werk gevonden bij Scania Vabis.

Ze kreeg kennis aan een echte Zwollenaar en is inmiddels 40 jaar getrouwd, ze heeft een dochter en een zoon. Petra geeft nu Indonesische les en de cursisten zijn erg enthousiast. Eerst deed ze dat in opdracht van Humanitas en nu is ze zelfstandig gevestigd. Een belangrijke levensles van Petra is dat je niet bevooroordeeld moet zijn.

Datum:00-00-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{55B57FEE-0505-449C-B126-863DBA74F6AF}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel