image/svg+xml

WONING - J. Broek ;

WONING - J. Broek ;

Omschrijving:Interview met J. Broek door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).

Verhaal van :

Jaap Broek ? Kampen

Geboren: 03-02-1936 te Kampen

Als Marinier op Nw. Guinea geplaatst



Jaap komt als dienstplichtige in 1956 bij de Mariniers in dienst. Hij is dan werkzaam bij een bedrijf van een oom als loodgieter.

Hij komt op in Doorn, deze eerste opleiding duurt 3 maanden. Het betreft tucht en orde, exerceren en rangen en standen leren.

Hij krijgt naast deze reguliere opleiding bij de Mariniers een opleiding in allerlei wapens. Hij kan deze dan ook na verloop van tijd vrijwel blindelings in- en uit elkaar halen.

De vervolg-opleiding vindt plaats op het eiland Woendi op Nw. Guinea.



In zijn verhaal maakt hij bij deze mededeling dan al een sprong vooruit naar Nw. Guinea, waar hij bij een grote actie naar de Wisselmeren als drager wordt ingedeeld bij een kleine mortiergroep. In dit moerassige gebied is deze taak, met de volledige bepakking, haast niet te doen.

Het is dan 1956 en er is daar een grote opstand.

Ook de dagelijkse discipline is streng. Om 6 uur ?s morgens aantreden, reveille, omkleden, eten, exerceren, wapen-onderhoud etc. Alles wat lopend gedaan moest, gebeurde hard lopend.

Zelf wassen, naaien, op de naad vouwen en exact op de daarvoor bestemde plek neergelegd, dat was werk voor de middag, het persoonlijk onderhoud. En alles werd nauwlettend gecontroleerd. Indien iets niet goed werd bevonden kon je het overdoen, en soms voor een nalatigheid strafexercitie.

Dit leek allemaal wat overdreven, maar zo oefende je met deze kleinigheden de discipline die je bij acties blindelings moest kunnen uitvoeren, waarbij kameraden ook blindelings op je moesten kunnen rekenen.

Jaap vertelt dat dat hem heel duidelijk werd bij de acties aan de Wisselmeren, en bij de patrouilles die gehouden moesten worden onder bijzonder mo omstandigheden.



In 1956 kwam Jaap dus aan op Biak, Nw. Guinea, daar kon de groep 14 dagen acclimatiseren en een beetje wennen aan de omstandigheden. Je was eerst wit, daarna werd je wat roder, en na verloop van tijd was je gewend en was je bruin. Dan was je ook niet meer zo moe en warm.

Jaap wordt, met anderen, naar Woendi gebracht met kleine landingsvaartuigen, een klein eilandje onder Biak Daar krijgen ze enige maanden jungle-training.

Daarna gaan ze terug naar Biak en worden met een Marineboot overgebracht naar Sorong, dat is allemaal in 1956.

De opdracht, blijkt later, is om eventuele infiltratie vanuit Indonesië te voorkomen, of zo nodig te verhinderen. Ook moeten onderlinge oorlogen worden beslecht.

En tevens bieden de officieren, met de medische manschappen, humanitaire hulp aan de inlanders.

Dat gebeurt door lepra-gevallen vast te stellen en daarvoor medische hulp te regelen. Daarnaast wordt directe medische hulp verleend aan inlanders die dat op allerlei gebied dringend nodig hebben, en vinden er volkstellingen plaats.



Nu volgen enkele passages uit het dagboek van Jaap.



5 december 1956. Sorong.

Sint en Piet worden per Libelle-helicopter voor de kantine gedropt.

De grote wat onzekere stappen doet vermoeden dat Piet hem al op diverse biertjes heeft getrakteerd.

Alle manschappen die vrij van dienst zijn worden, i.v.m. de komst van Sint, dan ook in de kantine verwacht.



Een officier komt ons daar vertellen dat alle mitraillisten waarvan de naam met een B begint hun barang moeten inpakken, en dat we ?s morgens vroeg met onbekende bestemming vertrekken.

Op 6 december worden we naar het eiland Jefman gevaren en vandaar vertrekken we met de Mariner vliegboot richting Wisselmeren.

Het bulderen en schudden van de motoren is oorverdovend.

Na uren vliegen naderen we het Panaïmeer, het grootste va
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2009
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{B506084A-6B0D-4A4A-A653-2043C8A4437F}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel