image/svg+xml

WONING - Dhr. Wil Cornelissen ;

WONING - Dhr. Wil Cornelissen ;

Omschrijving:Interview met dhr. Wil Cornelissen door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).

BB06628
Wil Cornelissen geboren op 16 juni 1928 in Zwolle en is opgegroeid aan de Vondelkade. Hij heeft op de openbare school (school 2) gezeten in Zwolle, gelegen aan de Turfmarkt. De Turfmarkt was toen nog onbestraat en gaat na de basisschool naar de Rijks HBS aan de Bagijnensingel en slaagde in 1948 voor het eindexamen.
Zijn moeder was Joods, maar door de Duitsers werd hij niet als Jood gezien. Zijn vader was doopsgezind, maar deed daar niet veel aan. Zijn moeders familie kwam uit een grote Joodse familie die bijna allemaal in Zwolle woonden. Zijn vader was amateur dirigent bij het orkest DOK (door oefening kunst). Zijn vader had een goede opleiding genoten en stimuleerde Wil om zich goed te ontwikkelen. Van zijn vader heeft de liefde voor klassieke muziek meegekregen.
Wil wordt opgeroepen voor de dienstplicht; hij moest opkomen in Wezep en heeft in Kampen de opleiding gedaan voor de militaire administratie. Hij werd ingedeeld bij 434e infanterie regiment Prinses Irene. Als sergeant ging hij naar Indonesië. Hij ging met ’De Volendam’ op reis naar Indonesië. Van de reis daarheen kan hij zich niet veel meer herinneren. De passage door het Suezkanaal was indrukwekkend en het was er bloedheet. De eerste confrontatie met een andere wereld. Hij wordt op Sumatra (Padang) afgezet en in een kazerne geplaatst. Het is dan eind 1948. Hij heeft dan geen idee hoe de (politieke) situatie daar is, en krijgt flink op zijn donder van de sergeant majoor nadat hij daar een wandeling buiten de kazerne heeft gemaakt.
In de aanvang had hij geen idee wat hij daar moest doen. Na een korte tijd werd het bataljon (waar hij bij was ingedeeld) opgeheven. Van Sumatra ging hij naar Batavia en heeft daar een paar weken gezeten. Vandaar ging hij met een vliegtuigje naar Nieuw Guinea. Hij kwam aan op Biak en na een paar dagen kwam de rest van zijn oude bataljon met he schip aan. Ze werden ondergebracht in Nissenhutten en opnieuw ingedeeld. Wat zijn taak als administrateur daar was, dat kan hij zich niet meer herinneren.
De jaarwisseling 1949/1950 werd gevierd in het Slockerhuis (Nieuw Guinea). In de omgeving werden nog overblijfselen van het Amerikaanse leger gevonden. Met ene Gideon (een inlander) ging hij door het oerwoud naar het dorpje waar Gideon vandaan kwam. Hij zag onderweg naar dat dorpje ook een gevecht tussen twee witte kakatoes; na enige uren kwamen ze aan in het dorpje aan en werd ontvangen door de dorpsoudste. Het dorp lag aan het Santanimeer en daar hebben ze een jonge krokodil gevangen en gegeten. De dorpsoudste bood hem een vrouw aan voor de nacht, maar daarvan wilde hij geen gebruikmaken. Hij sliep die nacht op een tampatje. De volgende dag kreeg hij ervan langs van zijn kapitein, want de tocht was gevaarlijk wegens slangen en wilde varkens.
Het grootste deel van zijn militaire tijd heeft hij doorgebracht s in Nieuw Guinea als administrateur. Daar krijgt hij van Overste Vriesman het bericht dat zijn vader is overleden (april 1950). Die middag maakte hij een lange wandeling langs het strand en daarmee begint een chaotische periode in zijn diensttijd. Hij mag vervroegd terug naar Nederland en wordt ontheven van actieve dienst. Op dat moment weet hij nog niet wanneer hij terug kan. Hij wordt meerdere keren overgeplaatst en moet zich dan melden, maar men weet dan vaak niet af van zijn komst. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd; hij denkt vanwege de administratieve problemen die er waren bij de overdracht van Indië naar Indonesië. Waarschijnlijk na interventie van Prins Bernhard kon hij met een Noors schip vanuit Batavia naar Nederland repatriëren. Uiteindelijk komt hij pas eind oktober 1950 thuis. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn moeder en zijn jongere broer. Bij thuiskomst in Zwolle ontbrak de gebruikelijke ereboog maar wel een lijst van de gulle gaven die de straatbewoners had
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2010
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{94DFB61A-8D80-405B-B10A-4BA86E093050}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel