image/svg+xml

WONING - Dhr. Joop van Poorten;

WONING - Dhr. Joop van Poorten;

Omschrijving:Interview met dhr. Joop van Poorten door de Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING).



Joop van Poorten, vrijwillig Marineman op HMS Friesland.



Omdat ik voordat ik bij de Marine kwam op de kustvaart zat als 2e machinist had ik dispensatie voor mijn dienstplicht. Ik hoefde dus niet in dienst, maar het liep anders.

Het hoofd van de machinekamer van onze kustvaarder had het goed met me voor en hij vroeg me wat ik me eigenlijk van de toekomst voorstelde. Daar had ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht, het leven was goed. We kwamen nog eens ergens, mijn natje en droogje werd geregeld en ik had het wel naar mijn zin.

Deze hoofd machinekamer kwam met een idee. Als ik het wat verder wilde schoppen als 20 jarige moest ik naar de Marine. Hij was nu zelf als 50er als marineman met pensioen en was daarvoor 1e machinist geweest bij de marine.

Ik zou een opleiding moeten gaan volgen bij de marine en als ik verstandig was, moest ik kiezen voor de koeltechniek, dat was de toekomst.

Ik was toen zo’n 20 jaar en had wel oren naar zijn voorstellen. Het gevolg was dus vrijwillig melden bij de Marine en inderdaad de opleiding in voor machinist. Ik tekende voor 6 jaar.

Ik kreeg in het begin van die opleiding inderdaad een oproep voor de Landmacht, als ik me goed herinner voor de Genie.

Dat hoefde dus niet omdat ik vrijwillig in dienst was gegaan en ik was blij met mijn opleiding in de MOKH, het marine opleidingskamp in Hilversum.

Ik werd dus daarna machinist 3e klas op de Sittard een mijnenveger. Daarna weer terug naar de kazerne om mijn diploma 2e klas te halen met het vervolg nieuwe kleine mijnenvegers van de werf te halen en proefvaren.

Daarna werd ik 1e machinist-olieman ook op mijnenvegers die vooral in de Nederlandse wateren zorgden dat de reguliere scheepvaart niet alsnog op nog mogelijk losdrijvende zeemijnen zouden lopen.

Het was toen rond Guinea speelde wel natuurlijk. We waren ons bewust dat we uitgezonden konden worden maar het was zoiets van ‘we zien wel’.

Het betekende concreet nog niets.

Ik was inmiddels getrouwd en we hadden een kind. Ik kreeg als bestemming een plaats op HMS Friesland een onderzeebootjager.

Met de gedachte aan het idee van mijn eerste hoofdmachinekamer over de opleiding als koeltechnicus, melde ik me aan voor deze opleiding, weer op het MOKH in Hilversum.

In deze periode ging mijn schip de Friesland, 2 maanden op oefening in de Middellandse Zee.

Omdat ik getrouwd was bleef ik liever aan de wal. Mooi ieder weekend naar huis!

Hier kreeg ik ook de opmerking dat ik misschien wel kon solliciteren naar een vaste walbestemming in Hilversum.

Dat leek me wel wat en ik ging dus solliciteren met al spoedig een afwijzing.

De Friesland was inmiddels terug en ik moest opdraven, direct naar het hoofd machinekamer, een man van de oude generatie die ook mijn opleiding in de koeltechniek van harte had ondersteund. Hij had me graag bij zich, omdat ik toen de nieuwe technieken beheerste en hij was er nog een van de oude stempel (stoomtechniek) en op dienstjaren bevorderd.

Mijn verzoek voor een walbestemming was eerst voor op- en aanmerkingen naar hem toegegaan.

‘Wat haal je je in je hoofd met te solliciteren op een baan aan de wal! Ik ga binnenkort naar Nieuw Guinea en jij gaat met me mee’. Dat was zijn repliek, en zo begon het avontuur Nieuw Guinea.

We maakten eerst nog een reisje naar de Ierse Zee en daar bleek mijn kennis al van groot nut. Ik kreeg de vraag om in de manschapverblijven de airco bij te zetten van een van onze officieren. Dat verzoek kon ik niet nakomen omdat de buitentemperatuur te laag was, ik had geen afname. Het verzoek werd een bevel en ondanks dat ik aangaf dat dan alle leidingen zouden bevriezen en door uitzetting grote schade veroorzaakt kon worden moest ik de airco bijzett
Trefwoord:Indonesië
Datum:00-00-2014
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Auteur:[Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)]Werkgroep Overijssel Nederlands-Indië Nieuw Guinea (WONING)
Identifier:{BE144DA7-BBB5-4FE2-894F-378F8D7EC911}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel