image/svg+xml

Sstadsschouwburg Odeon Zwole Schouwburgzaal ;

Sstadsschouwburg Odeon Zwole Schouwburgzaal ;

Omschrijving:Blijmarkt 25: Interieur Stadschouwburg Odeon, na de renovatie 1960. De schouwburgzaal is uit 1868, in de trant van Lodewijk XV (neo-stijl), met een hoefijzervormige plattegrond van het balkon. Het plafond bezit een ovale koof.
In 1814 oprichting van zogenaamde comediezaal aan de Blijmarkt. Na talloze verbouwingen (Hof van Holland en militaire hospitaal de Infirmerie worden aangekocht, samengevoegd en verbouwd) werd hier uiteindelijk in 1839 Schouwburg Odeon gebouwd, opening 1839. Neoclassicistische gevel. Behalve toneel kon de Zwolse bevolking zich hier ook vergapen aan allerlei wonderen der natuur, zoals in 1870 de wereldberoemde Siamese tweeling Chang en Eng.
Nadat in de jaren '50 rapport werd opgesteld betreffende het 'image' van Zwolle drastische verandering van het uiterlijk van Odeon. Zwolle bezat te weinig allure, als een van de oorzaken werd het ontbreken van moderne, eigentijdse gebouwen in het stadsbeeld. Juist in die jaren kreeg interieur een flinke opknapbeurt, van buiten moest schouwburg eigentijds jasje krijgen. Modernisering 1959-1960, gevel van ongelede laag baksteen, ontwerp ir. S. van der Wal, directeur Openbare Werken (later dir. Wegenbouw te Siepe) ook het interieur werd onderhanden genomen. De oude gevel werd weggestopt achter een blinde kaarsrechte schijngevel. Gevel bij volgende verbouwing in 1983 weer verwijderd, nieuwe pui ontworpen door architect Sj. Schamhart. Deze gevel past in uiterlijk meer bij het tegenoverliggende voorm. Paleis van Justitie, Museum De Stadshof. Na grondige verbouwing van 1,5 jaar werd Odeon op 1-4-1986 officieel geopend door minister E. Brinkman van WVC. In 1989 viering 150-jarig bestaan. geen
Trefwoord:Schouwburgen, Ansichtkaarten, Interieurs
Datum:00-04-1962
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Prentbriefkaart
Auteur:[Bakker, Anno L.]
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{E07ED2F4-C1FE-4E8C-92EF-FB84B1C0E756}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Blijmarkt 25
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel