image/svg+xml

P 510 Wavin oud geluidsnegatief Deel II en Deel III ;

P 510 Wavin oud geluidsnegatief Deel II en Deel III ;

Omschrijving:Een geluidsopname (positief) van kunststofproducent Wavin uit Hardenberg waarop in het Nederlands te beluisteren valt dat Wavin op bestelling allerlei hulpstukken levert die uit een dikwandige buis op een draaibank worden vervaardigd. Voor kleinere buizen maakt het fittingen van 12 tot 50 mm. geschikt voor een werkdruk van 16 atmosfeer en bedoeld om op buizen te worden gelijmd, waardoor vrijwel iedere aftakking en overgang tot stand kan worden gebracht. Bij de aanleg van hoofdleidingen voor water- en gasleidingen en het straatriool vormt de dubbele steekmof een water- en gasdichte verbinding. Een stootrand in het midden zorgt ervoor dat de buis aan weerszijde tot de juiste diepte in de mof kan worden gestoken. De snelkoppeling voor bovengrondse beregenings leidingen bestaat uit een mof, een spie gedeelte, een rubberen ring en een bajonetsluiting. Grote PVC buizen worden met zgn. lijmmoffen aan elkaar verbonden. Men wil een indruk geven van wat PVC is, de eigenschappen en de wijze van verwerking. De buizen van PVC zijn van uitstekende kwaliteit, kunnen eenvoudig verwerkt worden, bezitten een grote flexibiliteit en worden om die redenen steeds meer toegepast. Deze ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door Wavin, dat op dit gebied nog steeds een vooraanstaande plaats inneemt. Ook elders in Europa zijn Wavinfabrieken gebouwd, zoals in het Duitse Meppen, het Deense Arhus, het Ierse Dublin, het Zuid-Franse Vauvert, het Engelse Londen en in Madras India. De ontwikkeling gaat voort en Wavin zal al haar krachten inspannen om daarin zoal niet leiding te geven, dan toch in de voorste gelederen te blijven. De afnemers kunnen er verzekerd van zijn dat dat hen niet alleen het nieuwste, maar ook het beste zal worden geleverd van wat de techniek te bieden heeft. Tot zover Deel II.

Tijdens de produktie staan de buizen onder voortdurende controle, waarbij de mannen van de fabricage niet slechts afwachten tot de inspecteurs van het laboratorium bij hen komen, maar zij verrichten ook zelf de nodige metingen. De voornaamste punten waarnaar gekeken wordt bij de monsters, zijn de buiten- en binnendiameter, de rondheid en de wanddikte van de buis. Voldoen de buizen aan de gestelde voorschriften, dan wordt in de fabriek het keuringsmerk aangebracht. Voor de elektrabuis het KEMA -keur, voor de waterleiding het KIWA-keur, voor de rioleringsbuis het KOMO-keur en voor het gas het GIVEG-keur. De Wavin buizen bestemd voor de buitenlandse markt krijgen een officieel keuringsmerk. Welke wanddikte een buis moet hebben hangt mede af van de trekvastheid. Hiermee is het merkwaardig gesteld daar deze lager wordt namate de belasting langer duurt. Daarom zijn uit PVC gezaagde ringen opgehangen, en door gewicht zodanig belast, dat bij 240 kg/cm2 de breukgrens ligt. PVC is bestand tegen de meeste chemicaliën, met uitzondering van aceton. Een goede buis zal in aceton langzaam opzwellen en pas na enige dagen uiteen vallen. Als een buis niet goed is valt het reeds na enige uren uiteen in een korrelige massa.

Er vinden korte duurproeven plaats, waarbij een buis tijdens een 3 minutenproef barst bij een druk van 100 atmosfeer. De slagvastheid wordt bepaald in een door het KIWA speciaal ontworpen toestel, waarbij een kogelgewicht in een valbuis via een elektromagneet omhoog wordt gehesen en vervolgens wordt los gelaten, waarbij het gewicht neerkomt op de proefstukjes PVC welke een exacte temperatuur hebben van 0°C. In het lab worden de lange duur barstproeven gehouden, bij zowel kamertemperatuur als bij 60°C. Dankzij deze voortdurende en intensieve controle worden buizen gefabriceerd die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. De buizen met een kleine diameter kunnen eenvoudig worden gebogen door deze gelijkmatig te verwarmen met behulp van een propaangasvlam, om vervolgens een spiraalveer in de buis te schuiven en deze in de gewenste vorm te buigen. Na afkoeling is de bocht gereed. Buizen met een grote diameter worden voor het buigen aan één zijde
Trefwoord:Bedrijfsfilm, Kunststoffen, Productieproces, Nijverheid, handel en diensten, Leidingen
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{DC223D92-E7C3-4A3C-91B1-2860CABD8180}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel