image/svg+xml

Free Holland welcomes the soldiers of the allies ;

Free Holland welcomes the soldiers of the allies ;

Omschrijving:Kleurrijk oorlogsaffiche met daarop talrijke nationale vlaggen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog met de tekst "Free Holland welcomes the soldiers of the allies". In het Nederlands was de tekst afgedrukt: Welkom in het vrije Nederland!

Verder stond op het affiche de symbolische illustratie van een Engelse soldaat die de richting aangeeft als een verkeersagent op een reusachtig denkbeeldig zwaard richting de horizon tussen al die geailleerde vlaggen.

Opvallend is dat in de rechter bovenhoek van het affiche achter de naam van de tekenaar Pat Keely, '44 staat. Dit suggereert dat het affiche al is getekend in 1944, lang voor de uiteindelijke beslissing, de eindoverwinning in begin mei 1945.

Met de term geallieerden of geallieerde mogendheden werden de tegenstanders van de asmogendheden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aangeduid. Onder meer de volgende landen behoorden tot de geallieerden: het Verenigd Koninkrijk, China, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie.

De asmogendheden, ook wel de as genoemd, vormden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een alliantie, waarvan de kern bestond uit Duitsland, Italië en Japan.

Patrick (Pat) Cokayne Keely (overleden 1970) was een grafisch kunstenaar bekend om zijn Tweede Wereldoorlog posters voor het Ministerie van Informatie , samen met gestileerde commerciële affiches voor uitgevers, de GPO en het openbaar vervoer.

Keely ontwierp ook de Britse 4d World Scout Jamboree Jubilee stempel van 1957 en de 1s3d stempel van de 1958 Zesde Britse Rijk en de Commonwealth Games Cardiff set.

Printed in England by James Haworth & Brother LTD. London.
Trefwoord:Oorlogspropaganda, Algemeen bestuur en politiek;, Maatschappelijk leven;
Datum:1944
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:1672-1243 AF002279
Bestandstype:Affiche
Auteur:(Pat) P. Keely;
Identifier:{D4881E78-3FB1-4292-91B1-3C35244BC595}
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel